Ce a câştigat şi ce a pierdut Băsescu la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele nu a reuşit să bifeze în dreptul "avantajelor" decât propulsarea PLD în Parlamentul European. Invalidarea referendumului desfăşurat duminică pentru introducerea

>> Preşedintele nu a reuşit să bifeze în dreptul "avantajelor" decât propulsarea PLD în Parlamentul European.

Invalidarea referendumului desfăşurat duminică pentru introducerea scrutinului uninominal majoritar l-a pus pe Traian Băsescu, după multă vreme, în situaţia de a pierde puncte la capitolul imagine. Participarea modestă la vot s-a repercutat asupra "relaţiei" sale directe cu românii, exploatată la maximum în războiul cu adversarii politici, prin sintagma "întoarcerea la popor".

Preşedintele Băsescu nu a reuşit nici impunerea propriei variante de uninominal, nici anihilarea UDMR prin încurajarea adversarilor Uniunii din sânul maghiarimii. PD nu s-a detaşat în câştigător categoric al europarlamentarelor, iar sancţionarea prin vot a PNL nu s-a dovedit un pariu inspirat.

Traian Băsescu a recunoscut, după închiderea urnelor, că rata mare a absenteismului se constituie într-o lecţie inclusiv pentru el. Singurul reproş pe care şi l-a făcut şeful statului este în legătură cu timpul scurt alocat explicării importanţei participării la referendum. Restul criticilor i-au vizat pe membrii guvernului, mass-media şi politicieni. Cabinetul Tăriceanu a fost acuzat că a amplasat înadins secţiile de votare pentru referendum la etajul imobilelor în care s-a organizat scrutinul.

Traian Băsescu a învinovăţit şi presa pentru slaba informare a cetăţenilor asupra beneficiilor scrutinului uninominal majoritar. Liderii politici au fost incluşi în "rechizitoriul" preşedintelui din cauză că i-au îndemnat pe oameni să boicoteze referendumul.

Stolojan s-a folosit de "dirigintele" lui Boc

Dincolo de aceste aprecieri, şeful statului întâmpină dificultăţi în a-i convinge pe democraţi - care şi l-au asumat ca "diriginte" - că prin sprijinirea Partidului Liberal Democrat nu a redus din zestrea electorală a formaţiunii sale "de suflet".

Cât despre "sancţionarea de către electorat a trădătorilor Alianţei D.A.", liberalii, nici nu poate fi vorba. PNL nu a pierdut foarte mult faţă de momentul noiembrie 2004 dacă ţinem seama de chestiunea erodării la guvernare.

UDMR a supravieţuit şi ea deocamdată, printr-o mobilizare exemplară, încercărilor lui Traian Băsescu de a o scoate din "cărţile" guvernării şi din parlament. Dialogul început de preşedinte cu adversarii din Uniunea Civică

Maghiară, susţinători ai radicalului Laszlo Tokes, i-a dat mari emoţii lui Marko Bela în privinţa menţinerii formaţiunii sale în primul eşalon politic.

În fine, angajarea răspunderii guvernului asupra legii elaborate de "Pro Democraţia" s-a dovedit mai eficientă politic decât convocarea referendumului asupra uninominalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite