Cine câştigă pacea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectivul taberei prezidenţiale nu poate fi altul decât anticipatele Era de aşteptat ca, după războiul referendumului, negocierile de pace să lase deoparte marşurile de luptă şi să

Obiectivul taberei prezidenţiale nu poate fi altul decât anticipatele

Era de aşteptat ca, după războiul referendumului, negocierile de pace să lase deoparte marşurile de luptă şi să apară soluţiile raţionale care să vizeze problemele de maximă importanţă ale momentului: o guvernare stabilă, reforma sistemului electoral, stabilirea unui calendar ferm al seriei de alegeri programate în următorul an şi jumătate. Victoria lui Băsescu nu putea fi transformată într-o acţiune de dizolvare a parlamentului, aşa cum unii dintre susţinătorii radicali ai preşedintelui clamează. Este un mesaj care îndeamnă la încălcarea legii fundamentale, or, preşedintele a câştigat tocmai pentru că atât Curtea Constituţională, cât şi electoratul au considerat că Traian Băsescu a respectat toate regulile impuse de Constituţie. Preşedintele a căpătat ascendentul moral pentru a căuta să-şi impună punctul de vedere, dar cât şi ce vor obţine Traian Băsescu, PD şi PLD se va decide prin negocieri în câteva zile. Viziunea preşedintelui va fi prezentată parlamentului în următoarele ore.

Obiectivul numărul unu al taberei prezidenţiale nu poate fi altul decât declanşarea alegerilor anticipate. PD va profita de popularitatea lui Traian Băsescu pentru a încerca să obţină majoritatea absolută în parlament, ceea ce i-ar permite să alcătuiască singur guvernul. Abia atunci victoria ar fi deplină, Băsescu - preşedinte, guvern PD, majoritate democrată în Legislativ, o performanţă care nu ar mai avea ca precedent decât dominaţia FSN din anii `90. Pe de altă parte, cu cât data alegerilor va fi mai îndepărtată, cu atât se va diminua pentru PD efectul benefic al triumfului din referendum. Tema votului uninominal nu face decât să încurce planurile pentru anticipate, celelalte partide fiind îndreptăţite să spună că o asemenea reformă radicală are nevoie de timp pentru a fi pusă în practică şi, mai ales, înţeleasă de electorat. Din moment ce preşedintele Băsescu s-a angajat cu toate forţele pentru introducerea votului uninominal, ar fi imposibil de explicat de ce hulitul vot pe liste ar fi totuşi bun pentru anticipatele dorite de PD.

A doua ţintă a preşedintelui şi a susţinătorilor săi, debarcarea actualului Executiv şi reconfigurarea unei alte majorităţi parlamentare, depinde, paradoxal, de PSD, partidul cu care PD nu are voie să discute, graţie propriului statut. Avantajul lui Băsescu este că poate manevra între taberele de putere din PSD, dar nici Ioan Rus nu este un politician de ieri, de azi, dispus să se lase îmbătat cu apă rece. Chiar dacă ar merge pe mâna grupului de la Cluj, PSD nu poate accepta anticipatele într-un moment în care stă atât de prost în sondaje. Încă un rezultat ca la referendum şi social-democraţii dispar din istorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite