"Pentru o căsătorie reuşită trebuie să te străduieşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sobră, precisă, directă. În acelaşi timp, empatică, spontană, relaxată şi zâmbitoare. Imaginea de studio, cu care ne-a obişnuit seară de seară la Ştirea Zilei sau la Observatorul de

Sobră, precisă, directă. În acelaşi timp, empatică, spontană, relaxată şi zâmbitoare. Imaginea de studio, cu care ne-a obişnuit seară de seară la Ştirea Zilei sau la Observatorul de weekend, ascunde o alta, care se dezvăluie în preajma celor dragi - soţul ei, Răzvan Firea, şi fiul lor, Tudor. Gabriela Vrânceanu Firea are o latură pragmatică pe care o intuieşti din faptul că de trei ani conduce "Săptămâna Financiară". Aceeaşi Gabriela Vrânceanu este "suspectă" de lirism: pentru că a absolvit Filologia şi pentru că a publicat cărţi, din care două de poezie. Între aceste două laturi ale personalităţii ei balansează calităţile de mamă şi soţie pasionată de medicină naturistă, superstiţioasă, grijulie. Şi nu în ultimul rând, iubitoare de oameni şi Dumnezeu.

De doi ani, familia Firea locuieşte într-o casă superbă, "pe pământ" situată în zona Băneasa. "Suntem fericiţi că am reuşit să ne mutăm, că avem grădina noastră cu flori, în care aleargă în voie prietenii lui Tudor, căţeluşii Tomiţă şi Blakie", ne zice Gabi. Tudor are 12 ani şi trece în clasa a VI-a, la Şcoala Bilingvă română-engleză Mark Twain. Pasiunile sale sunt clare: istoria, sportul şi muzica rock. Îl regretă foarte mult pe Florian Pittiş, care a fost şi rămâne unul dintre idolii lui.

Face tenis şi înot, a practicat şi fotbalul. Este înnebunit după călătorii şi i-ar plăcea să meargă tot timpul în ţări străine, pentru a cunoaşte locuri noi. Cel care i-a cultivat aceste pasiuni este tatăl său, fost sportiv de performanţă. Răzvan Firea a practicat atletismul şi a fost mulţi ani antrenor. Din acestă perioadă a vieţii a moştenit disciplina şi spiritul de fair-play, activităţile sportive actuale rezumându-se la plimbări lungi şi înot. Vacanţele sunt o ocazie de a le îmbina pe toate.

De neuitat a fost cea din Mexic, unde au petrecut revelionul, acum câţiva ani, şi cea din Statele Unite, la Los Angeles. "Anul acesta am fost doar câteva zile în Delta Dunării, dar ne-am simţit foarte bine. Tudor îşi doreşte foarte mult să ajungă în America şi sigur îi vom îndeplini dorinţa", dă asigurări mama lui.

Pentru că acest interviu a fost realizat la scurt timp de la ziua ei de naştere, 13 iulie, nu am ocolit semnificaţia personală a acestui număr, mai ales că o ştiam pe doamna Firea o "fire" superstiţi-
oasă. De fapt, "temerile" ei vin din altă parte: "Sunt foarte superstiţioasă, dar nu legat de cifra 13, care mi-a adus mult noroc în viaţă. Nu prea mă întorc din drum, fac trei paşi înapoi dacă îmi taie calea o pisică, nu tai ceapa şi mămăliga cu cuţitul", spune Gabi. Şi pentru că a făcut o mică referire la micile amănunte care ţin de "bucătăria proprie", i-am cerut alte detalii despre acest teritoriu foarte drag ei.

Lacto-vegetarienii

"Aş sta zile întregi în bucătărie. Pentru mine a găti nu înseamnă  a face ceva de mâncare, pentru a ne ostoi foamea. Îmi place să creez, în adevaratul sens al cuvântului. Citesc o reţetă în Jurnalul de bucătărie sau în Good Food, de exemplu, şi eu o transform, o renăscocesc... îmi pun amprenta personală. Îmi plac foarte mult mirodeniile - am tone în dulapuri! Nu folosesc sare, ci mai degrabă busuioc, cimbru, dafin, cury. Mâncarea pregătită de mine trebuie să fie neapărat aspectuoasă, aromată şi, bineînţeles, gustoasă.

Deşi nu sunt o gurmandă, mă topesc după varietatea culinară. Gătesc şi cu carne, dar nu mă omor. Eu sunt lacto-vegetariană, şi soţul meu la fel. Sunt topită după sufleul  de dovlecei, conopida gratinată, ciulamaua şi budinca de ciuperci, musacaua de cartofi noi, mâncarea de praz, roşiile umplute, tartele cu mere şi poalele-n brâu. Mi se face foame numai când mă gândesc", povesteşte Gabi despre aventurile ei culinare la care a soţul şi fiul ei participă în calitate de… degustători.

"Natural, sănătos, autentic" pare să fie deviza familiei Firea, pe care Gabi o aplică în viaţa de zi cu zi, dar mai ales când cineva are probleme de sănătate: "Sunt pasionată de terapii naturiste. Citesc foarte mult şi aplic, apoi, tratamentele diferitelor afecţiuni. Sau experimentez acele reţete pentru întărirea organismului - nu trebuie să te tratezi doar când eşti bolnav, ci e bine să previi. Cunosc binefacerile multor plante şi sunt un mic doctor pentru familia mea şi cei dragi". La capătul opus al acestui tip de lectură se află informaţiile din economie pe care jurnalista şi vedeta Gabriela Vrânceanu Firea le parcurge zilnic: "Nu pierd nicio noutate din economie, citesc revistele internaţionale, urmăresc site-urile financiare.

Sunt o împătimită a lumii banilor". Un om bine informat (cu ştiri din domeniul economic) este un om cumpătat, s-ar crede la prima vedere. Eroare! "În viaţa mea, deşi ştiu multă teorie, nu prea aplic corect aceste cunoştinţe. De exemplu, cheltuiesc mai mult decât economisesc", mărturiseşte ea.

Gabriela nu va fi o soacră poamă acră

Dimineaţa, la ei în casă e un val-vârtej de nedescris. Toţi trei servesc micul dejun, ocazie să răsfoiască ziarele şi să comenteze ştirile. Pe Tudor îl duce Gabi la şcoală, iar apoi pleacă spre birou. Peste zi îşi dau multe telefoane, iar seara, la orele 22.00, după emisiunea ei, servesc masa acasă în aceea şi formulă completă. În
weekend, până să plece la Antenă să prezinte Observatorul, merg la film, în parc, la restaurant. "Petrecem timp puţin împreună, de asta nu ne plictisim", este arma cea mai sigură împotriva rutinei.

Strategia menţinerii pe linia de plutire a cuplului este însă un pic mai complicată: "Fără respect, iubirea e nocivă. Eu şi Răzvan suntem înainte de toate prieteni, ceea ce ne sudează relaţia. Iar pentru o căsătorie reuşită sunt de părere că trebuie să te străduieşti ca şi pentru o carieră de succes. Nimic nu vine de la sine", este concluzia după paisprezece ani de căsnicie. Echilibrul interior al Gabrielei Vrânceanu Firea vine dintr-o credinţă pe care a cultivat-o îndelung. Crede în Dumnzeu şi în oameni, ţine posturile, obiceiuri care provin din poveţele primite în copilărie:

"De când eram mică am învăţat de la bunica, mama şi mătuşa mea să fiu credin-
cioasă şi să îl iubesc pe Domnul nu pentru a-i cere neapărat ceva, ci pentru a fi împăcată cu mine însămi şi a-mi călăuzi viaţa. Mă las cu totul în voia Domnului şi îl cinstesc în toate posturile, dar nu numai atunci. Merg la biserică şi mănăstiri ori de câte ori pot şi îl îndrept şi pe Tudor pe calea credinţei. Tudor are chiar şi o colecţie de iconiţe, ceea ce mă bucură enorm".

Într-un interviu de acum doi ani, Gabriela Vrânceanu Firea evoca copilăria şi adolescenţa ei marcată de lipsuri. Un episod anume este relevant: un băiat care o plăcea şi pe care îl plăcea şi ea i-a spus într-o zi că părinţii îi interzic să o mai vadă pentru că ea, Gabriela de atunci, era săracă. Astăzi, roata vieţii s-a inversat. Este mamă, vedetă de televiziune celebră, realizată profesional şi material, iar copilul ei are o educaţie corespunzătoare acestui statut.

Întrebare inevitabilă: dacă peste ani fiul ei s-ar îndrăgosti de o fată săracă, cum ar reacţiona? "Tudor poate depune mărturie că sunt o mamă liberală, în toate privinţele. Ce iubeşte deja şi va iubi el în continuare va fi sfânt pentru mine. Nu voi avea niciun cuvânt rău de zis despre alegerile lui în viaţă, fie că sunt sentimentale sau profesionale. Nu voi fi o soacră, soacră, poamă acră".

Tudor o preferă pe mami la confidenţe

"Orice mamă ştie că nu mint când spun că Tudor este încântarea vieţii mele! A-l vedea pe el sănătos şi fericit mă umple de mulţumire. A fost foarte mămos, până pe la 9-10 anişori. Dar acum este adolescent şi e un pic mai răzvrătit, vrea să-şi câştige independenţa. Nu prea este încântat că mama sa e persoană publică, dar sper să fie doar o pasă, un …curent. Ştii cum se spune că băieţii sunt ai mamelor şi fetele ale taţilor. Aşa e şi la noi. Tudor mă preferă la confidenţe şi teme, iar pe Răzvan la activităţile sportive", afirmă Gabriela.

"Mama mea m-a învăţat să fiu optimistă"

Vedeta de televiziune Gabriela Vrânceanu Firea este, prin propria definiţie, produsul complet al oraşului bacovian Bacău: şi tristă, şi veselă, şi optimistă, şi cu anumite temeri introspective.
"Mama mea a fost cea care m-a învăţat că poţi fi optimist şi încrezător în viaţă, chiar şi atunci când corăbiile ţi se scufundă.

Că nu trebuie să fii o povară pentru nimeni, dacă eşti sănătos şi în putere. Că trebuie să te autodepăşeşti zilnic şi să nu te culci pe o ureche. Moldovenii sunt oameni sufletişti, aşa sunt şi fraţii mei". Gabi are două surori şi un frate. Ţin strâns legătura, aşa cum au făcut-o şi în copilărie… acum, prin mijloace moderne - telefon, mail, messenger.

Membră a Uniunii Scriitorilor de patru ani, a publicat trei cărţi: două de poezie şi un roman, care au apărut la editurile Eminescu şi Vinea. De asemenea, a scris şi o cărticică pentru copii. Acesta este marele ei regret: nu mai reuşeşte să îşi facă timp pentru beletristică. De câţiva ani, scrie numai editoriale la "Jurnalul Naţional" şi "Săptămână financiară".

Speră însă că va veni şi momentul să-şi ia revanşa. Apoi, realizează emisiunile Ştirea Zilei şi Observatorul de weekend, conduce "Săptămâna Financiară" şi revista "Felicia". Prea multe pentru un om oarecare, suficient pentru o femeie ambiţioasă.

Cum "încap" toate acestea în programul unei săptămâni? "Cu un program destul de strict, cu ordine în viaţă şi stabilirea foarte clară a priorităţilor. De asemenea, nu încurc lucrurile, nu le tratez cu superficialitate şi am o atenţie distributivă, ceea ce mă ajută enorm. Nu în ultimul rând, sunt un om de echipă şi îi preţuiesc pe cei care sunt alături de mine, în diferitele proiecte".

Gabi prezintă nişte emisiuni "sobre" dar într-un stil personal: transmite empatie, "căldură" bine dozată, echilibru. "M-aş bucura ca, din ce în ce mai mulţi telespectatori să gândească astfel, pentru că este exact ceea ce vreau eu să transmit: sunt femeie şi nu vreau să mă masculinizez, pentru a-mi atrage mai multă credibilitate.

Cred că şi femeile pot fi profesioniste, în domenii <> îndeobşte de bărbaţi, dar cu toate acestea insist să fiu feminină, pentru că asta este menirea noastră pe acest pământ. Nu-mi neg nici sexul, cum nu-mi ascund religia şi baştina".

Fiecare zi şi-o trăieşte bucurându-se de ceea ce a realizat, dar gândindu-se la noi proiecte, la diferite feluri de a cunoaşte viaţa, sub toate aspectele ei. "Îmi doresc să fiu sănătoasă, pentru a mă putea ocupa de ceea ce am început. Nu sunt adepta strategiilor pe termen lung. Îmi place spontaneitatea. Sunt genul care prinde din zbor o idee şi o face să prindă aripi". Acestea sunt visurile de viitor ale Gabrielei Vrânceanu Firea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite