La cărţi, cetăţeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fac o declaraţie publică: începând de astăzi, în fiecare duminică voi dedica rubrica de faţă scriitorilor şi cărţilor. Voi trece în revistă volume mai vechi sau mai noi, autori români

Fac o declaraţie publică: începând de astăzi, în fiecare duminică voi dedica rubrica de faţă scriitorilor şi cărţilor. Voi trece în revistă volume mai vechi sau mai noi, autori români sau străini, apariţii în primă ediţie sau reeditări. Nu voi apela la instrumentele criticii literare, pentru că nu am asemenea veleităţi sau ambiţii, ci prin ochii unui cititor pasionat.

În general, voi face recomandări. Cutare carte merită citită, cutare autor merită urmărit. Simt nevoia să fac asta pentru că şi eu ţin cont de sfaturile altora. Am un grup de prieteni pe care mă pot baza: cărţile despre care mi-au vorbit frumos sunt,
într-adevăr, excelente.

Un alt sfetnic bun îl reprezintă publicaţiile de specialitate. Aştept cu febrilitate apariţia revistelor sau a suplimentelor literare, după cum parcurg cu interes pliantele editurilor serioase.

„Dilemateca” lui Mircea Vasilescu este o încântare. Are magnetismul unei fete graţioase: dacă faci cunoştinţă cu ea, rişti să te îndrăgosteşti iremediabil. (Din fericire, e o iubire care costă doar 6 lei pe lună!)

Ghizi demni de încredere sunt şi „Dilema veche” (atinsă de bagheta magică a lui Andrei Pleşu), „România literară” (copilul de suflet al lui Nicolae Manolescu), „Adevărul Literar&Artistic” (suplimentul de miercuri al „Adevărului”) sau „Ziarul de Duminică” (suplimentul de vineri al „Ziarului Financiar”). Un bun săptămânal de cultură scoate şi Editura Polirom, la Iaşi. Recunosc, de asemenea, că atunci când îmi selectez lecturile viitoare, trag cu coada ochiului la antepenultima pagină din „Academia Caţavencu”, unde „prestează” Ştefan Agopian şi Ioan T. Morar. Din această înşiruire, nicidecum completă, nu poate lipsi Dan C. Mihăilescu, „omul care aduce cartea” la Pro TV.

Parafrazând Marseilleza, cu al său vibrant „Aux armes, citoyens!”, vă lansez o altfel de chemare: La cărţi, cetăţeni! Bibliotecile şi librăriile aşteaptă să fie „eliberate”!. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite