O carte rară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

precizie. Cert este însă că pe la 1703 lucrarea exista, fiind oferită în dar de stolnicul Constantin fiului său, Radu Cantacuzino. Interesante - şi ciudate - i se vor părea poate cititorului

precizie. Cert este însă că pe la 1703 lucrarea exista, fiind oferită în dar de stolnicul Constantin fiului său, Radu Cantacuzino. Interesante - şi ciudate - i se vor părea poate cititorului nu numai reţetele (unele neaoş româneşti, altele cu iz oriental), dar şi prezentarea tehnicilor de preparare, redactate într-o limbă veche, de mult uitată. Un capitol aparte îl ocupă preparatele din carne, în special de vacă şi viţel. Pe care Cantacuzino le dă gust în felurite forme, fripte în "tingire", în "mustul" lor, cu puţin oţet, vin şi zahăr, fierte în "spălătură" de oţet, vin şi apă, cu stafide şi diverse mirodenii. Sau marinate, stropite cu vin şi "oţet de trandafir, scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cimbir (cimbru -n.n.) şi sămânţă de molotru" (sulfină - n.n.) Inspiraţi de meşteşugul acestui mare cărturar, am ales pentru azi o reţetă de friptură de viţel marinată.

Friptură de viţel în sos de vin roşu
Pentru 6 persoane
Ingrediente: 1 kg pulpă de viţel, 1/2 l vin roşu, 100 g morcovi, 75 g ţelină, 100 g ceapă, 7 boabe de piper, 1-2 foi de dafin, 1/2 crenguţă cimbru, 100 ml supă de vită, 1 1/2 linguri ulei, 1 lingură pastă de tomate, sare, piper
Mod de preparare: Se pune carnea într-un vas, se toarnă vinul şi se adaugă morcovii şi ţelina tăiate bucăţele, ceapa tăiată sferturi, boabele de piper, dafinul şi cimbrul. Se acoperă cu folie şi se lasă cel puţin o noapte la marinat, în frigider. Se scoate carnea din marinată şi se zvântă. Marinata se strecoară, legumele se scurg, iar zeama se amestecă cu supa de vită. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se frige carnea pe ambele părţi la foc iute. Se scoate şi, în locul ei, se pun legumele, care se amestecă pe foc 4-5 minute. Se adaugă pasta de tomate şi 1/2 din zeama de marinată. Se pune din nou carnea în cratiţă şi se introduce în cuptorul încins, pentru cca 4 ore. Din când în când, se stropeşte cu restul de marinată. Se scoate carnea şi se ţine la cald. Se strecoară sosul, se dă în clocot, se condimentează cu sare şi piper. Se taie friptura în felii şi se serveşte cu sosul de vin şi piure de cartofi.

ştiaţi că?
Stolnic era titulatura unui înalt rang boieresc în Principatele Române, acordat bucătarului-şef care avea grijă de masa domnitorului. De el depindeau toţi ceilalţi bucătari şi calfele lor, precum şi grădinarii, pescarii şi îngrijitorii de la Curte.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite