Mărturiile captivilor în labirintul drogurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturiile dependenţilor de heroină trecuţi pe „legale", nepăsarea sistemului care ar trebui să-i ajute şi trăirile fericiţilor ieşiţi la liman se suprapun într-un univers pe care „Weekend Adevărul" vi-l arată prin ochii celor care-l populează.

Teodor Daniel Palada are 27 de ani şi trăieşte pe stradă. Se droghează de 12 ani cu heroină, iar în ultimul an a trecut pe „droguri legale". Daniel încă n-a reuşit să rupă lanţurile grele ale dependenţei. Vorbeşte ca un casetofon uzat ale cărui baterii sunt aproape consumate: începe puternic, cu glasul uşor gâtuit, şi, dacă reuşeşe să-şi termine propoziţia, o face aproape şoptiti. E sleit, reuşeşte cu greu să-şi păstreze coerenţa, iar luciditatea e o variabilă greu de controlat. Există, însă, o constantă, o lecţie scurtă, dar esenţială: „Prafurile astea te omoară!" Prafurile astea de culoarea unei ierni chimice, a zăpezii poluate ce umbreşte orice cartier industrial.

Sistemului românesc pare să nu-i pese de Daniel, parcă păstrează o distanţă nefirească faţă de consumatorii de droguri. Reporterii „Weekend Adevărul" s-au pus, pentru câteva clipe, în pielea lui Daniel şi au mers, benevol, la dezintoxicare, la Secţia XVI Toxicomani a Spitalului „Alexandru Obregia" din Bucureşti. Bilanţul strădaniei de a renunţa definitiv la droguri a fost, mai degrabă, dezolant: la finalul unei discuţii halucinante, tot ce am putut obţine a fost un bilet de trimitere la o clinică privată.

Universul drogurilor poate avea însă şi poveşti de succes. Ionuţ povesteşte despre curajul său şi despre greutatea cu care o persoană înrobită de heroină poate rupe acest jug bolnăvicios. Ionuţ a ales viaţa.

Citiţi mâine, în ediţia tipărită „Weekend Adevărul", mărturii şocante, edificatoare, despre consumul de droguri şi o analiză extinsă a fenomenului etnobotanicelor în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite