Spre un capitalism "verde"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când stai pe salarii şi bonusuri de sute de milioane de dolari, nicio aventură financiară nu pare prea riscantă.

„Economia reală plăteşte pentru excesele şi pentru cupiditatea de la Washington şi de pe Wall Street. Diversele organisme de reglementare nu şi-au făcut munca şi au adus ţara în această criză”. Acest citat nu-i aparţine unui lider sindical. Nici măcar lui Barack Obama. Aceste cuvinte au fost rostite de canditatul republican la Casa Albă, John McCain, în cursul primei confruntări televizate din campania pentru preşedinţia Americii. De partea cealaltă a Atlanticului, preşedintele francez Nicolas Sarkozy vorbea, joi seara, despre regândirea capitalismului. Şi se lansa într-un atac furibund la adresa preşedinţilor de companii, iresponsabili faţă de interesele acţionarilor. Cand stai pe o «plasă de siguranţă» constând în salarii şi bonusuri de zeci sau chiar sute de milioane de dolari, nicio aventură financiară nu pare prea riscantă.

Desigur, există mai multe explicaţii pentru această criză. Partizanii necondiţionaţi ai pieţei libere dau vina pe excesul de reglementare, survenit pe pieţele financiare după acordurile Basel I (1998) şi Basel II (2004). Acestea ar oferi prea multă protecţie depunătorului la bănci şi ar impune o sită prea deasă pentru doritorii de credite. Fapt care ar fi împins capitalurile spre zone mai puţin reglementate, mai profitabile, dar mai riscante.  Altă teorie, care pare să fie acum îmbrăţişată de politicienii din Europa şi America vizează, din contră, întărirea reglementării şi limitarea exceselor pe o piaţă globală din ce în ce mai sofisticată.

Oricum, dintre cauzele actualei crize nu poate fi eliminată dorinţa nemăsurată de câştig – generatoare de progres când rămâne în limitele umane, dar toxică atunci când frizează paranoia. La asta pare să se fi referit şi Sarkozy. Cei 700 de miliarde de dolari pompaţi de statul american pot salva situaţia pe termen scurt. Pe termen lung însă, noile reglementări vor impune reţinere şi responsabilitate din partea marilor jucători. Epoca «geniilor» şi a «rechinilor»  s-ar putea să fie  terminate.
Într-o perioadă în care omenirea caută febril energii curate şi un mod de viaţă mai prietenos cu mediul, însuşi capitalismul pare să intre într-o epocă «verde». Cine ar fi crezut, după ce, odată cu sfârşitul Războiului Rece, însăşi istoria era considerată încheiată ?

Într-o perioadă în care omenirea caută energii curate, şi capitalismul pare să intre într-o epocă verde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite