Un cancer din trei ar putea fi prevenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea stilului de viaţă, consumul de fructe şi legume, renunţarea la fumat şi alcool ne feresc de bolile grave În ultimii 10 ani numărul cazurilor de cancer bucal a crescut cu 25 la

Schimbarea stilului de viaţă, consumul de fructe şi legume, renunţarea la fumat şi alcool ne feresc de bolile grave

În ultimii 10 ani numărul cazurilor de cancer bucal a crescut cu 25 la sută, arată un studiu britanic citat de Daily Mail. Urmează cele de col uterin şi rinichi.

Numai în Marea Britanie mor anual de cancer 95.000 de persoane, se arată într-un studiu al World Cancer Research Fund (Fundaţia de Cercetare a Cancerului în Lume - WCRF).

Reprezentantul WCRF, profesorul Martin Wiseman, a declarat că "numărul britanicilor morţi de cancer ar putea umple întreg stadionul Wembley". "Sperăm ca această comparaţie să fie sugestivă pentru proporţiile fenomenului", a spus Wiseman.

Tratamentul este costisitor

Cercetătorii cred că un număr considerabil de cazuri de cancer ar putea fi prevenite, dacă am avea grijă să nu devenim obezi, am face măcar o jumătate de oră de exerciţii fizice în fiecare zi, am renunţa la fumat şi am reduce consumul de băuturi alcoolice.

Cazurile de cancer bucal asociate cu fumatul şi consumul de alcool au crescut până la 25% în ultimii 10 ani.

Cancerul de col uterin a înregistrat, de asemenea, o creştere cu o cincime în ultimul deceniu, în timp ce cazurile cancerului de rinichi au ajuns la 14%, potrivit cercetătorilor britanici. Aproximativ 285.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, dintre care 155.000 îşi pierd viaţa numai în Marea Britanie.

Profesorul Martin Wiseman a adăugat că, în momentul diagnosticării unui bolnav cu această boală, impactul este unul foarte mare, atât asupra persoanei în cauză, cât şi asupra familiei şi a celor apropiaţi ei. Totodată, tratamentul de care are nevoie un pacient care suferă de cancer este unul foarte costisitor.

"De aceea este necesară popularizarea acestor sfaturi. Oamenii trebuie să ştie că făcând simple schimbări în stilul lor de viaţă pot diminua semnificativ riscul de a face cancer", a explicat Wiseman.

Carnea procesată, de evitat

Specialiştii ne recomandă să renunţăm la fumat, să reducem consumul de băuturi alcoolice la unul, maximum două pahare pe zi şi să ne protejăm pielea în momentul expunerii la soare.

De asemenea, raportul de anul trecut al WCRF recomandă evitarea cărnii procesate (cârnaţi, salamuri etc.) şi reducerea consumului de carne roşie. Potrivit cercetării, conţinutul de carne roşie consumată nu trebuie să depăşească 500 de grame pe săptămână.

25% mai multe cazuri de cancer bucal au fost înregistrate în ultimii 10 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite