Suntem campionii UE la creşterea din sectorul construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile ne plasează pe primul loc în Europa atât pentru dinamica din octombrie, cât şi pentru cea din trimestrul III Biroul European de statistică - Eurostat - a comunicat, ieri, o

Statisticile ne plasează pe primul loc în Europa atât pentru dinamica din octombrie, cât şi pentru cea din trimestrul III

Biroul European de statistică - Eurostat - a comunicat, ieri, o serie de date din care reiese că, în România, sectorul construcţiilor a crescut de 15 ori mai mult decât media realizată în UE. După ţara noastră, care conduce în top cu aproape 40%, următoarea clasată (Slovenia) a înregistrat o dinamică de doar 9%.

România a înregistrat în luna octombrie a acestui an o creştere de 39,5% a producţiei în sectorul construcţiilor, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această evoluţie a fost, potrivit Eurostat, cea mai accelerată dintre ţările europene, ţara noastră fiind urmată de Slovenia, cu 9%, şi Olanda, cu 6,6%.

Creşterea înregistrată de România în luna octombrie este de aproape 15 ori mai mare decât media europeană. La polul opus, cu cele mai importante scăderi în acest sector, au fost înregistrate Suedia (-5%), Slovacia (-1,5%) şi Germania (-0,7%), mai precizează raportul Eurostat.

Zona euro, cea mai "leneşă"

Comparativ cu luna precedentă, în luna octombrie 2007, lucrările de construcţii au sporit cu doar 0,6 puncte procentuale în zona euro şi cu 0,3 procente în UE 27. În cazul României, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, în luna octombrie valoarea totală a lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna septembrie 2007 cu 14,1%. Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, valoarea lucrărilor de construcţii a crescut în termeni reali cu 35,5%.

Datele biroului european de statistică arată că avansul construcţiilor din România a fost, în trimestrul trei, de 38,4%, cel mai rapid ritm de creştere din UE, fiind urmată de Bulgaria, cu 27,7%, Grecia, cu 17,7%, şi Slovenia, 16,9%.

Aceleaşi date statistice relevă faptul că România a înregistrat o creştere cu 2,9% a producţiei în sectorul construcţiilor în octombrie 2007, faţă de septembrie 2007, şi o creştere cu 10,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul II al aceluiaşi an. România mai înregistrase, de asemenea, cea mai mare creştere a producţiei în sectorul construcţiilor, 37,5%, şi în luna septembrie 2007, comparativ cu aceeaşi lună din 2006, fiind urmată de Marea Britanie (+7,7%) şi Slovenia (+4,6%).

Potrivit INS, în luna octombrie 2007, lucrările executate la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti au înregistrat o majorare cu 77,7% faţă de luna precedentă. Lucrările de construcţii executate la clădirile nerezidenţiale au înregistrat o scădere cu 4,4%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite