O campanie controversată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinul care ar putea evita pentru multe fetiţe un diagnostic tragic, cancerul de col uterin, este respins în masă de părinţii care se tem în faţa necunoscutului.

Campania de vaccinare obligatorie a fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, demarată la începutul acestei săptămâni de către Ministerul Sănătăţii, s-a lovit de refuzul categoric al părinţilor debusolaţi de informaţiile neconcludente, dar şi de anticampaniile ONG-urilor cu profil religios.

 „De câteva luni, MISA şi ProVita duc o campanie prin care să convingă părinţii că nu e bine să-şi vaccineze copiii“, precizează Sorin Popescu, purtătorul de cuvânt al uneia dintre cele două companii care fabrică vaccinul cu pricina. Ce cântăreşte mai greu când vine vorba de sănătatea copilului dumneavoastră: opinia unui specialist sau elucubraţiile unor organizaţii precum mai sus-numitele?

Un program generos

Iată ce spune doctorul ginecolog Daniel Popescu: „Un lucru formidabil, ca acest vaccin care ar putea salva vieţile multor persoane, a avut un început nefast. Populaţia­ nu a fost informată, iar acesta este singurul lucru negativ în legătură cu vaccinul. S-a creat cumva ciudata impresie că ar avea probleme.”

Însă forul american al medicamentelor nu permite ieşirea pe piaţă a unor doctorii fără examinarea prealabilă şi o cercetare serioasă în spate, asigură specialistul. În primul rând, nu a fost niciodată demonstrat că accidentele raportate în SUA au legătură cu vaccinul.

Aici trebuie ţinut cont şi de mania americanilor de a da în judecată orice ca să scoată un ban, mai spune doctorul Popescu. „În al doilea rând, acest vaccin nu este cu nimic diferit de alte vaccinuri. Toate au mici efecte secundare. Dacă ţi-ai vaccinat copilul împotriva rujeolei şi face febră, nu e nicio tragedie naţională”, adaugă doctorul.

Efectele secundare indicate de producătorii americani pe prospect includ apariţia durerii, a inflamaţiei şi roşeţii în zona injectării, iar la una din 100 de persoane pot apărea sângerări şi mâncărimi, greţuri, vărsături, dureri abdominale şi uneori febră.

Cele mai rare cazuri de efecte secundare, de unu la 1.000, sunt ameţeli, noduli, furnicături sau amorţeli. „Am văzut destui neaveniţi care îşi dau cu părerea. Dar cel mai bine poate să spună un ginecolog care se întâlneşte zi de zi cu aceste situaţii şi cunoaşte tragedia unor femei care mor de cancer la 26 de ani”, spune doctorul Daniel Popescu.

„S-a dorit începerea unui program foarte generos”, afirmă dr. Popescu. Multe dintre pacientele sale adulte au dorit să facă acest vaccin, însă nu toate au reuşit şi de vină sunt costurile piperate. Trebuie ţinut minte că, dacă pacienta a început viaţa sexuală, ea trebuie să facă mai întâi o investigaţie care costă 400 lei pentru a afla dacă nu cumva este deja infectată cu virusul HPV, caz în care vaccinul este inutil, avertizează ginecologul. 

E bine să vaccinaţi copilul

Ginecologul Daniel Popescu recomandă părinţilor să accepte vaccinarea. „Eu am copil şi l-am vaccinat, mai mult de atât ce să vă spun? Am avut încredere pentru propriul copil şi, după ce am văzut atâtea femei tinere murind, nu pot să fiu decât un partizan al acestei campanii”.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, susţine că vaccinarea împotriva cancerului de col uterin se face, în România, încă din anul 2006. Până în prezent s-au vândut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze aproximativ, la preţul de 300 de euro. „Considerăm că acest vaccin nu este riscant.

Eu mi-am vaccinat propriul copil acum un an şi jumătate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment dat, reacţii adverse şi efecte secundare, fără însă ca acestea să anuleze valoarea produsului ­respectiv“, explică doctorul Tănăsescu, citat de NewsIn.

Ministerul Sănătăţii Publice a investit în campania de vaccinare 23 de milioane de euro. Aceasta se desfăşoară în trei etape -
noiembrie 2008, ianuarie şi mai 2009. În România, 3.500 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin, datele plasând ţara noastră pe primul loc în Europa din acest punct de vedere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite