Un nou cămin pentru cei doi fraţi din Bistriţa Bârgăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii rămaşi singuri acasă se află acum la Centrul de Primiri Urgenţe de la Beclean. Vecinii copiilor au ştiut ce li se întâmplă acestora, dar n-au intervenit.

 Povestea Alexandrei Andrada şi a frăţiorului ei de opt ani, abandonaţi de părinţii plecaţi în Spania, este un exemplu simptomatic al lipsei de reacţie a comunităţii faţă de problemele celorlaţi. Pe principiul „Nu e familia mea, nu mă implic”, vecinii ştiau că fata avea o relaţie sexuală cu unchiul ei vitreg, au bârfit, dar nu au intervenit.
Maricica Buta stă la o distanţă de o casă de clădirea în construcţie care le ţinea loc de locuinţă celor doi fraţi. Asta nu a împiedicat-o să ştie cu lux de amănunte cine a intrat şi cine a ieşit de acolo. „Nu mi-am permis să le ofer ajutorul pentru că nu mă înţelegeam bine cu tatăl lor şi nu am vrut necazuri. Dar dacă mi-ar fi cerut ceva, le-aş fi dat. Dar n-au cerut”, se scuză femeia. Maricica Buta mai spune că tatăl copiilor, Alexandru Pop, ar fi plecat doar de o săptămână şi că atâta timp cât au stat împreună, copiii ar fi fost relativ bine îngrijiţi.
„Pe Alexandru l-am mai văzut cu o bere în mână, dar le făcea mâncare şi vedea de ei. Chiar o ducea pe Andrada la discotecă noaptea”, mai spune femeia. Dar nu e de acord însă că a fost un bun părinte.  „Cred că dormeau toţi într-un pat, iar băiatul acela, Dumitru (cel cu care Andrada a întreţinut relaţii sexuale vreme de doi ani - n.red.) stătea cu nopţile pe la ei. Şi, în plus, avea facturi la Internet de 13 milioane”, continuă vecina.
Maricica Buta a realizat însă că fata avea probleme după plecarea tatălui. „Cumpăra zilnic, de o lună, tampoane Alvais, sau cum le spune, că mi-a zis mie vânzătoarea şi ne întrebam ce o fi cu ea”, destăinueşte Maricica Buta, care nu s-a gândit niciun moment că ar fi cazul să intervină.

Unii i-au ajutat cu sfaturi

O altă vecină care trecea prin zonă a simţit nevoia să-şi arate dezaprobarea faţă de comportamentul fetei. „A bătut-o odată taică-său, pentru că a prins-o cu unul căsătorit”, punctează femeia. Întrebată dacă i-a ajutat vreodată pe copii de când sunt singuri, vecina a răspus cu seninătate: „Le-am mai adus una alta, însă pe bani. Şi le-am spus să închidă bine uşa noaptea şi să nu deschidă la nimeni”.

Ajutaţi de-o singură vecină

O singură vecină le-a purtat însă de grijă cu adevărat copiilor. Prietenă cu bunica Alexandrei, care e şi ea plecată în Spania la fată, Ana Spân este cea care are şi cheile locuinţei. „În fiecare dimineaţă îi trezeam să meargă la şcoală, le aduceam mâncare şi spălam hainele, că am maşină automată. Ăla micu nu prea mânca, Andrada mai lua ceva în gură”, povesteşte femeia.
De Alexandru Pop, tatăl copiilor, spune că se certase definitiv cu mama Andradei, cu care de altfel nici nu era căsătorit. „A plecat în Italia la o româncă pe care a cunoscut-o pe Internet”, completează ea. Femeia ştie şi ce s-a întâmplat în noaptea când a ajuns poliţia acolo  şi spune că ea este cea care a alertat autorităţile.

„Era o elevă introvertită”

„A venit Dumitru noaptea la doi, a intrat peste ea şi a forţat-o să meargă cu el. Ăla micu s-a trezit singur şi, speriat, a plecat din casă. Erau să-l rupă nişte câini. L-a salvat un vecin”, explică Ana Spân.
În acelaşi timp, dirigintele Andradei, profesorul Marcel Bujor, spune că fata nu a ridicat niciodată probleme disciplinare, că era o elevă introvertită şi că tot timpul i-a făcut impresia că drama ei durează de mai mult timp. El a mai spus că fetiţa avea medii mari, dar că la sfârşitul semestrului i-a fost scăzută media din pricina absenţelor.

Copiii au fost luaţi de autorităţi

Ieri, cei doi copii au ajuns în Centrul de Primiri Urgenţe de la Beclean, confirmă Teodor Sângeorzan, şeful Unităţii de Intervenţie a Direcţiei de Protecţie a Copilului. „Angajaţii Direcţiei vor încearca să afle dacă vreuna dintre rudele copiilor, până la gradul IV, ar dori să-i preia în viitor”, a declarat Teodor Sângeorzan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite