Se va calatori mai usor in strainatate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De maine, romanii nu vor mai iesi din tara in aceleasi conditii ca si pana acum. Printr-un ordin al ministrului Vasile Blaga, normele legale de iesire din tara au fost modificate. Cei care vor aplica

De maine, romanii nu vor mai iesi din tara in aceleasi conditii ca si pana acum. Printr-un ordin al ministrului Vasile Blaga, normele legale de iesire din tara au fost modificate. Cei care vor aplica noile prevederi sunt politistii de frontiera. Chestorul de politie Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera, ne-a declarat in exclusivitate care sunt modificarile.
- Domnule chestor, ro-manii pot iesi mai greu sau mai usor din tara? Noua lege ar trebui sa le convina?
- Este un mare castig pentru cei care calatoresc in afara granitelor tarii. In principiu, se poate calatori mai usor.
- Daca ar fi sa nominalizati 3 modificari esentiale care au aparut in noua lege, care ar fi acelea?
- Sumele de bani pe care trebuie sa le aiba asupra sa cel care paraseste tara s-au micsorat simtitor. Practic, de la 100 de euro pe zi cat erau necesari pana acum, s-a ajuns la doar 30 pentru tarile UE si la 20 pentru tarile foste socialiste. A doua modificare benefica este relaxarea documentelor justificative. Practic, pe langa invitatie sau rezervare la hotel, se pot prezenta acte care atesta ca scopul calatoriei este unul de afaceri. Se accepta si rezervarile hoteliere facute prin Internet. Si exemplele pot continua. A treia abordare este legata de modul democratic in care au fost preluate in noua lege propunerile venite din partea societatii civile. Am discutat cu transportatorii, cu reprezentantii oamenilor de afaceri, cu cei ai agentiilor de turism si fiecare a venit cu cate ceva benefic.
- Reducerea sumelor necesare la iesirea din tara ii va incuraja pe romani sa paraseasca tara?
- S-a demonstrat ca romanul este inventiv. Multi se imprumutau in punctul de frontiera, pentru a le arata politistilor cei 500 de euro necesari. Era foarte greu sa demonstrezi aceasta infractiune. Combaterea migratiei ilegale nu statea in aceasta metoda constrictiva.
- Apropo de migratia ilegala si de coruptia din punctele de frontiera, cat de serioasa este aceasta problema in prezent?
- In ceea ce ne priveste, am luat masuri severe inca de la numirea mea din martie 2005. Va amintiti celebrele cazuri in care s-a mers pana la verificarea spagarilor in sosete sau in cotetul cainelui de paza. Exista si alte structuri care lucreaza in zona incidenta frontierei si care de multe ori fac echipa comuna cu Politia de Frontiera. Nu am auzit de cazuri cand functionari din acele structuri sa fi fost depistati cu acte de coruptie si eliminati din sistem. Poate ca o problema este si acest fapt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite