La o cafenea vieneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu mai puţin celebrul tort Sacher şi te relaxezi citind ziarul. Este ceea ce mulţi vienezi fac - mă rog, poate nu chiar la Hotel Sacher - dar a pierde vremea într-una din cafenelele metropolei

nu mai puţin celebrul tort Sacher şi te relaxezi citind ziarul. Este ceea ce mulţi vienezi fac - mă rog, poate nu chiar la Hotel Sacher - dar a pierde vremea într-una din cafenelele metropolei austriece face parte din cultura şi tradiţia acestei ţări. La sfârşitul secolului XIX, mari scriitori ai vremii - Arthur Schnitzler, Stefan Zweig - s-au ataşat de atmosfera cafenenelor vieneze şi veneau des nu numai pentru a se întâlni şi promova idei, ci şi pentru a scrie. Aşa s-a născut şi termenul de literatură de cafenea. Dacă nu vă pot invita la un Wiener Melange, permiteţi-mi să vă ofer o cacao cu lichior, o altă specialitate din oraşul lui Mozart.

Cacao cu cafea şi lichior de ouă
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 200 g ciocolată cu lapte, 600 ml lapte, 3 linguriţe pline de cafea măcinată, 150 g frişcă, 1 linguriţă zahăr vanilat, 12 linguri lichior de ouă, fulgi de ciocolată
Mod de preparare: Ciocolata se taie mărunt. Laptele şi cafeaua se încălzesc, se adaugă ciocolata şi se lasă să se topească, amestecând. Se bate frişca cu zahărul vanilat. Se amestecă cacaua cu 8 linguri de lichior şi se toarnă în ceşti. Se pune deasupra frişca, iar peste frişcă, câte 1 lingură de lichior. Se serveşte presărată cu fulgi de ciocolată.

ştiaţi că?
Legenda primei cafenele vieneze începe cu câţiva saci cu boabe de cafea, lăsaţi în urmă de turcii izgoniţi din Viena, în 1683, de către polonezi şi habsburgi. Sacii au fost oferiţi regelui polonez Jan Sobieski al III-lea, care, la rândul lui, i-a dăruit unuia dintre ofiţerii săi, Franciszek Jerzy Kulczycki. Cu "moştenirea" lăsată de turci, acesta a deschis la Viena prima cafenea. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs. sau o reţetă din repertoriul dvs. culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr. 1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite