Să cădelniţaţi bine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ierarhilor BOR, depunători ai jurământului sărăciei...Ce mai contează că unii ierarhi, ba chiar şi clerici, învârt bani frumoşi proveniţi de la stat, ce importanţă mai au "sfintele"

ierarhilor BOR, depunători ai jurământului sărăciei...
Ce mai contează că unii ierarhi, ba chiar şi clerici, învârt bani frumoşi proveniţi de la stat, ce importanţă mai au "sfintele" şpăgi care se dau pentru obţinerea unei parohii mai de Doamne-ajută? Totul este să apeşi pe butonul care trebuie - butonul clasei politice, la fel de corupte - şi problema se rezolvă. Faptul că eventualele nereguli s-ar putea controla de către organele interne ale BOR nu este decât o cântare fornăită şi falsă. S-a văzut vreodată ierarh care să fie judecat de vreun organism al BOR pentru luare de şpagă în cazul distribuirii de parohii? Nici poveste! Toate controalele interne sunt făcute pe şest, iar neregulile financiare persistă începând de la ultimul preot de ţară. Corupţia din Biserică este o realitate care a fost, iată, încă o dată, trecută cu vederea pe uşa din dos a politicii.
Cu siguranţă, sforile pe care le trag ierarhii BOR nu se reduc doar la arginţi. Din motive de influenţă în masa electoratului, oamenii politici nu pierd nicio ocazie de a se face preş în faţa ierarhilor. Dar jocul funcţionează şi invers. Ultimele evenimente demonstrează - dacă mai era nevoie - că interacţiunea ierarhilor cu politicul este de-a dreptul perversă.
A-l numi pe preşedintele Traian Băsescu "întâiul pelerin al ţării" nu este decât ultima gafă a unei ierarhii din ce în ce mai stângace şi panicate. De ce panicate? Fiindcă dosarele de Securitate ale BOR bat la uşa CNSAS, iar Sf. Sinod face uriaşe presiuni pentru deturnarea acestei reveniri la normalitate. Acest fapt se-ntâmplă în momentul în care circa un milion de credincioşi au venit să se-nchine la Sf. Parascheva la Iaşi şi la moaştele Sf. Nectarie - renumit între creştini pentru puterea sa de a vindeca bolile. Câţi dintre actualii trăgători de sfori, fie politicieni, fie clerici, se gândesc că problema deconspirării dosarelor clericilor şi ierarhilor este, totodată, şi o reală şansă de însănătoşire pentru BOR?În fine, să nu uităm că acţiunea de tămâiere a clasei politice are o frumoasă tradiţie la români: primul academician şi înţelept al ţării, Ceauşescu, primul revoluţionar care, atunci când apare, soarele răsare (Iliescu), până la întâiul pelerin al ţării, Băsescu. Acum, ce e drept, în privinţa lui Traian Băsescu, ierarhul nostru a nimerit-o: căci nu este uşor să faci pelerinaj - ferindu-te de găozari - de la restaurantul Golden Blitz la restaurantul Jariştea. şi chiar dacă ar fi fost o timidă formă de distanţare faţă de războinicul Becali, întâistătătorul echipei Steaua, îndelung cădelniţat de alţi ierarhi ai BOR, este evident că formula de periaj a lui Băsescu a fost total nepotrivită - precum relaţia Bisericii cu politicul, în general. Deoarece, până la urmă, nu-i Becali de vină că este cădelniţat peste măsură, şi nici preşedintele Traian Băsescu, ci cinstitele feţe bisericeşti care nu economisesc niciun prilej de a peria puterea acestei lumi. Aşa, preventiv, căci, în privinţa puterii Divine, rămâne de văzut...
Să cădelniţaţi bine!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite