Prin buy-back auto, pierzi bani, câştigi timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de răscumpărare buy-back este metoda cea mai comodă pentru şoferii care vor să-şi schimbe maşina, însă nu şi cea mai avantajoasă. Atunci când vrei să vinzi autoturismul

Sistemul de răscumpărare buy-back este metoda cea mai comodă pentru şoferii care vor să-şi schimbe maşina, însă nu şi cea mai avantajoasă.

Atunci când vrei să vinzi autoturismul cel vechi şi să cumperi unul nou, ai la îndemână două posibilităţi: apelezi la un dealer auto care îţi răscumpără maşina cea veche, cu condiţia să îţi achiziţionezi una nouă, sau o vinzi pe piaţa liberă, la târg sau la parcurile de maşini second-hand. Care metodă este mai avantajoasă pentru tine?

În accepţiunea largă a termenului, buy-back înseamnă operaţiunea de cumpărare a unui automobil rulat de către o firmă specializată în vânzarea de maşini. De obicei, acest sistem este practicat pentru a fideliza clienţii cu o anumită marcă.

Contravaloarea vehiculului poate constitui apoi avansul pentru o maşină nouă. În sensul iniţial, buy-back era, practic, răscumpărarea pe care se obliga să o facă dealerul încă din clipa în care îţi vindea o maşină nouă. Prin acest sistem, proprietarii de maşini nu mai trebuie să dea anunţuri sau să umble prin târg pentru a-şi vinde automobilul. Dezavantajul major al vânzării de tip buy-back este preţul. Dealerii auto îţi vor evalua maşina la un preţ cu 10-15% mai mic decât cel al pieţei, pentru ca apoi să obţină un profit din revânzare.

Criteriile de evaluare pot fi diferite de la un dealer la altul, însă elementele principale care sunt luate în consideraţie sunt aceleaşi. Mai întâi, se stabileşte preţul de nou al autoturismului. După care acesta începe să scadă în funcţie de: anul de fabricaţie, numărul de kilometri parcurşi, eventualele defecţiuni care trebuie remediate, efectuarea la timp a reviziilor, dotările opţionale.

De exemplu, pentru un Volkswagen Golf 4 din 2003 cu un motor diesel de 90 CP şi 100.000 de kilometri la bord, o firmă de buy-back îţi oferă maximum 8.500 de euro. Acest preţ este cu 10-15% mai mic decât ţi-ar oferi un particular într-un târg.

Diferenţa de preţ dintre târg şi buy-back este dată în principal de dotările maşinii. La samsari poţi obţine preţuri avantajoase dacă ai maşina full-options, însă poţi aştepta foarte mult timp până vei reuşi să o vinzi la preţul pe care ţi l-ai propus. La un dealer care practică sistemul buy-back, vei primi mai puţini bani decât ai fi primit pe piaţa liberă, dar scapi de anunţuri, telefoane, negocieri, tot felul de acte. În două cuvinte: zile pierdute.

Dacă preţul obţinut pe maşina veche nu este suficient pentru a acoperi avansul dorit pentru autoturismul nou, atunci puteţi completa cu bani. E posibilă şi varianta în care rămâneţi cu bani, în cazul în care suma obţinută în urma evaluării este mai mare de 50% din avansul pentru maşina nouă, aceasta fiind limita maximă pentru credit, dar şi pentru leasing.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite