Cele mai bune strategii pe o bursă în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii pieţei de capital de la Bucureşti au resimţit, de la începutul anului, corecţii de peste 20%. Vânzările în exces, în cea mai mare parte pe un fond de panică, au "înroşit",

Indicii pieţei de capital de la Bucureşti au resimţit, de la începutul anului, corecţii de peste 20%.

Vânzările în exces, în cea mai mare parte pe un fond de panică, au "înroşit", fără excepţie în ultimele luni, pieţele de capital. Pe bursa românească, numai în luna ianuarie, capitalizarea BVB a scăzut cu 4,8 miliarde de euro.

Pe fondul unui context internaţional nefavorabil, piaţa românească de capital a fost lovită din plin şi de ştirile negative dinspre zona macroeconomică. Bilanţul primei luni bursiere a anului 2008 indică deprecieri de peste 20% pentru principalii indici.


Trei măsuri "de criză"


Analiştii internaţionali sunt de părere că am asistat, deja, la jumătate din corecţie, iar că situaţia se va echilibra începând cu aprilie sau mai a acestui an. Care sunt însă, în acest moment, cele mai prudente măsuri pe care le pot lua investitorii?


1.Păstrează-ţi cumpătul!


Vânzările cauzate de sentimentul de panică accentuează, în astfel de momente, corecţiile. Un investitor nu trebuie să se lase influenţat de titlurile panicarde din presă sau de la jurnalele de ştiri. În general, presa vinde panică. Este evident însă că pentru fiecare vânzător "panicat" se găseşte un cumpărător inspirat. Este un lucru ştiut că volatilitatea pieţelor aduce cu sine şi o mulţime de oportunităţi, dintre care cea mai evidentă este achiziţionarea la un preţ bun a unor acţiuni care altfel ar fi fost inaccesibile.

2. Cumpără!


O analiză atentă scoate în evidenţă faptul că, în momentul de faţă, o parte din acţiuni sunt suficient de ieftine pentru a justifica cumpărarea.
Nu trebuie decât să fie analizaţi indicatorii financiari ai companiilor şi descoperite acţiunile care prezintă perspective indubitabile de creştere.

3. Reorganizează-ţi portofoliul!


Chiar dacă nu mai au bani, investitorii îşi pot reconfigura portofoliile, micşorând, de exemplu, ponderea acţiunilor în favoarea obligaţiunilor. Acestea sunt mai puţin riscante, iar o astfel de mişcare nu face decât să reducă din pierderi.

Ponturi pentru investitorii în fonduri

Harald Egger, Chief Investment Officer Equities în cadrul Erste Sparinvest, consideră că investitorii în fondurile de acţiuni trebuie să ţină cont de următoarele reguli:
Fără vânzări panicate. Dacă vreţi să vindeţi, aşteptaţi mişcările din piaţă, care se produc în perioadele de scădere;


Un orizont de investiţii mai îndelungat. Cumpăraţi doar când orizontul de investiţii este de cel puţin doi ani;
Fiţi foarte atenţi la datele fundamentale. Când alunecăm în recesiune, profiturile pot să scadă brusc, iar ceea ce părea a fi o acţiune ieftină riscă să devină scumpă;
Cumpăraţi în pachete mici. Nu vă cheltuiţi toţi banii odată, profitaţi de scăderile temporare de preţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite