Cumpărarea voturilor bugetarilor prin majorări de salarii înainte de alegeri, interzisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

Adio majorări de salarii la fiecare scrutin. Proiectul legii responsabilităţii fiscale,  adoptat de Executivul condus de Emil Boc, stabileşte că majorările salariale nu vor mai putea fi efectuate cu şase luni înainte de alegeri.

De asemenea, proiectul de act normativ limitează şi numărul rectificărilor bugetare la două pe an şi stipulează că banii redistribuiţi nu vor putea fi folosiţi pentru majorări salariale sau de pensii.

Guvernul nu poate apela la rectificările bugetare în primele şase luni ale anului, iar cheltuielile totale ale bugetului general consolidat vor fi suplimentate la rectificare doar pentru plata serviciului datoriei publice şi a contribuţiei naţionale la bugetul UE, se arată în proiectul de lege citat.

De asemenea, pe parcursul exerciţiului bugetar, creditele aprobate pentru cheltuieli de investiţii nu pot fi virate şi utilizate pentru cheltuieli curente.

Potrivit proiectului de lege pe care Guvernul vrea să-l treacă în regim de urgenţă prin Parlament, autorităţile locale vor fi obligate să prevadă planuri financiare fundamentate pe o perioadă de trei ani, obligaţie impusă şi candidaţilor în campanii electorale pentru promisiunile financiare avansate.



În document se mai arată că politica economică şi bugetară aplicată în ultimii ani în România a condus la mari dezechilibre interne şi externe care se impun a fi corectate în perioada următoare. Investiţiile străine directe şi intrările de capital au contribuit la finanţarea consumului şi a cheltuielilor investiţionale, ceea ce a condus la deficite de cont curent anuale de peste 10% din PIB.

"Dezechilibrele fiscale din ultimii ani au fost generate de cheltuielile publice excesive, iar cheltuielile guvernamentale s-au dublat în termeni nominali între 2005 şi 2008, crescând de la 32% din PIB la 37% din PIB, costurile de personal şi cu pensiile constituind o parte majoră a cheltuielilor. Salariul mediu în sectorul public în România este cu 80% mai mare decât PIB-ul său pe cap de locuitor, din acest punct de vedere România fiind depăşită numai de unele ţări, precum Grecia", se spune în actul normativ.

Mai multă responsabilitate din partea companiilor de stat


Companiile de stat care cheltuiesc mai mult decât este stabilit prin bugetul de venituri şi cheltuieli nu vor mai contracta sau trage împrumuturi şi nici nu vor mai beneficia de garanţii de stat până la redresarea situaţiei financiare, iar în anul următor nu vor avea dreptul să majoreze plafonul de cheltuieli şi credite.

Instituţiile care nu se păstrează în limita de cheltuieli şi împrumuturi ar putea fuziona cu alte autorităţi publice. De asemenea, directorii unor astfel de companii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 lei şi 20.000 lei şi suspendate din funcţie pe perioada cercetării administrative.

Autorităţile locale, instituţiile publice autofinanţate şi companiile de stat ale căror bugete fac parte din bugetul general consolidat trebuie să compenseze deficitele din anii anteriori prin excedente înregistrate în anul următor.

În proiectul de lege se prevede şi realizarea de prognozele macroeconomice şi bugetare vor fi asigurate de către un Consiliu Fiscal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite