Bugetul Capitalei, „aranjat” peste capul „prostimii” - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oprescu vrea reabilitarea fântânilor de pe Bulevardul Unirii
Oprescu vrea reabilitarea fântânilor de pe Bulevardul Unirii

Presa internă scrie despre banii cheltuiţi pentru renovarea Capitalei, care sunt cele mai ieftine maşini din programul Rabla şi coplata pentru serviciile medicale. Citiţi şi care este adevărul despre Proclamaţia de la Timişoara şi la cine sunt cheile de la economia Moldovei.

Bugetul Capitalei, „aranjat” peste capul „prostimii”

Sunt bani pentru renovarea fântânilor arteziene şi a parcurilor Capitalei, dar nu şi pentru sub venţionarea apei calde. În timp ce pentru această facilitate nu se mai găsesc fonduri, se vor cheltui 60,5 milioane de lei pentru lucrări de înfrumuseţare a centrului oraşului. Un calcul al edilului-şef Sorin Oprescu arată că din suma de 970 de milioane de lei (totalul subvenţiilor pe 2009) se economisesc prin eliminarea subvenţiei la apă 291 de milioane de lei. Reabilitarea artezienelor de pe Bulevardul Unirii şi din Parcul Tineretului şi amenajarea unui traseu turistic pe lacurile Tei şi Floreasca costă însă 144 de milioane de lei, arată Evenimentul Zilei.

Cele mai ieftine maşini din programul Rabla

Cele trei cupoane pe care le poate da o persoană în schimbul unei maşini noi par să fi dezgheţat programul Rabla. Loganul rămâne cea mai ieftină maşină, prin programul Dacia Avantaj, la 1 euro pe zi sau 3400 euro şi trei prime de casare, pentru versiunea Ambiance 1,4 MPI şi 75 CP. În jurul aceluiaşi preţ, Chevrolet vinde vechiul Spark, cu 3.575 euro cu TVA şi cele trei prime de casare, fiind cea mai bună ofertă de pe piaţă la o maşină cu aer condiţionat. În premieră pentru clasa sa, Fiat Linea costă sub 7.000 euro având în echiparea standard ABS+ EBD, dublu airbag, aer condiţionat, radio CD, geamuri electrice, închidere centralizată şi servodirecţie. Toate modelele Fiat beneficiază de 5 ani garanţie sau în limita a 500.000 kilometri. Renault oferă modelul Symbol la 4.650 euro cu TVA şi 5 ani garanţie sau în limita a 100.000 kilometri, informează Gândul.

Bir nou pe sănătate

Coplata pentru serviciile medicale este considerată de asociaţiile pacienţilor o măsură discriminatorie, care limitează şi mai mult dreptul la diagnostic prompt şi tratament corect. Cei mai afectaţi de coplată sunt copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Ministrul Sănătăţii spune că Banca Mondială şi FMI au impus introducerea coplăţii, iar Guvernul şi-a asumat-o. "Prin coplată avem posibilitatea controlului efectuării sau neefectuării unui serviciu medical, în condiţiile în care există servicii medicale raportate, dar neefectuate", susţine ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, citat de Jurnalul Naţional.

Adevărul despre Proclamaţia de la Timişoara. Interviu cu Liana Şerban

Liana Şerban, soţia regretatului George Şerban, autorul Proclamaţiei de la Timişoara, locuieşte în acelaşi apartament din Cartierul Soarelui, scrie Cotidianul. A refuzat ca străduţa pe care ea a plantat doi nuci să-i poarte numele soţului. Nici pentru gropile din asfalt nu a făcut apel la primărie. Este dezamăgită nu numai de lipsa voinţei politice de promovare a Legii lustraţiei, ci şi de puhoiul de impostori care se revendică cu merite deosebite. În oraşul revoluţiei se pregătesc evenimente cu prilejul comemorării a 20 de ani de la lansarea celebrului document care a dat naştere la manifestaţia maraton din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

La cine sunt cheile de la economia Moldovei?

Un factor-cheie al relaţiilor viitoare dintre România şi Moldova îl reprezintă oligarhii care controlează o bună parte din economia Republicii de peste Prut. Afacerile şi interesele acestora în zonă ar fi greu de ocolit, având în vedere influenţa pe care o au în Moldova. Cine sunt, aşadar, oligarhii ale căror averi – câştigate în cea mai săracă ţară europeană, potrivit datelor oficiale – i-ar face să pălească de invidie pe mulţi dintre bogătaşii planetei? Doi dintre ei sunt fiii unor foşti preşedinţi ai Moldovei, Vladimir Voronin şi Petru Lucinschi, potrivit România Liberă.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite