USL a politizat festivitatea de decorare a Regelui. Preşedintele Băsescu nu a fost invitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, i-a înmânat medalia Regelui Mihai I. FOTO: Marian Iliescu
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, i-a înmânat medalia Regelui Mihai I. FOTO: Marian Iliescu

Regele Mihai I împlineşte astăzi 91 de ani şi tot astăzi se sărbătoreşte Ziua Armatei. Manifestările organizate ieri de guvernul USL au fost vizibil politizate.

Regele Mihai I al României şi Principesa Margareta au acordat ieri 22 de medalii. Evenimentul a avut loc la Palatul Elisabeta şi a debutat cu decernarea Medaliei „Regele Mihai I pentru Loialitate", moment de care s-a ocupat Principesa, în absenţa Regelui. Mai apoi, Regele Mihai I a acordat medaliile „Crucea Casei Regale a României" şi „Nihil Sine Deo", pentru alte 14 persoane. Printre cei care au primit Medalia „Crucea Casei Regale a României" s-au numărat regizorul Cristian Mungiu şi istoricul Georgeta Filitti.

Momente solemne

Medalia „Nihil Sine Deo" a fost înmânată de Rege altor şase personalităţi, printre care scriitoarea Ana Blandiana şi dirijorul Horia Andreescu. „M-a emoţionat profund întâlnirea cu Regele Mihai, ca de fiecare dată. În momentele solemne în care nu cunoşteam protocolul, mi s-a derulat în minte vizita magică a Regelui din anul 1992. Regele
Mihai I este un personaj-cheie al istoriei mondiale", a declarat Ana Blandiana pentru ziarul „Adevărul".

Ceremoniile au continuat ieri după-amiază, când ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a înmânat Regelui Emblema de Onoare a Armatei României, în semn de apreciere pentru activitatea Regelui în slujba statului. De această dată, evenimentul a fost vizibil politizat. La decernarea medaliei au fost prezenţi mai mulţi politicieni USL, printre care s-au numărat Crin Antonescu - preşedinte al Senatului, Puiu Haşotti - ministrul Culturii, senatorul PNL Cristian David şi ministrul Administraţiei - Radu Stroe. Traian Băsescu, însă, a lipsit de la ceremonie.

Politicienii USL, aliniaţi în primul rând la medalierea Regelui Mihai I

Politicienii USL, la medalierea Regelui Mihai I. FOTO: Marian Iliescu

„Sunt fericit că am trăit şi ziua în care Armata română l-a celebrat aşa cum se cuvine pe capul său. Regele a fost întotdeauna capul oştirii, instituţia monarhică în istoria naţiunii române nu poate fi deosebită de instituţia Armatei şi aceşti doi piloni ai istoriei naţionale au fost mereu împreună", a declarat Crin Antonescu. Preşedintele Senatului a mai spus că se simte emoţionat. „Avem privilegiul de a avea istoria vie, încarnată încă, în persoana ultimului suveran al României, în persoana ultimului suveran şi şef de stat din epopeea celui de-Al Doilea Război Mondial şi nu poţi să nu încerci o emoţie profundă şi o mare bucurie, dacă ţii la istoria acestei ţări", a declarat Antonescu la ceremonie.

De subliniat că, tot ieri, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit, de asemenea, Emblema de Onoare a Armatei României. Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

În lipsa Preşedintelui

Conform unor surse apropiate Preşedinţiei, dar care doresc să îşi păstreze anonimatul, Traian Băsescu nu a fost invitat la ceremonia de medaliere care a avut loc ieri la Palatul Elisabeta. De asemenea, aceeaşi sursă a adăugat că preşedintele nu a fost invitat la ceremonia organizată astăzi în cinstea Zilei Armatei Române la Carei, în judeţul Satu Mare. Deşi în fiecare an preşedintele primea o invitaţie scrisă din partea MApN, însoţită de un program, de această dată a primit doar programul, pe care nu era trecută funcţia preşedintelui, ci era menţionat doar „domnul Traian
Băsescu".

Ceremonia de ieri, în cadrul căreia Regele a primit Emblema de Onoare şi la care Traian Băsescu nu a fost invitat, a fost organizată de MApN, lucru confirmat şi de reprezentanţii instituţiei. „Această medalie a fost conferită tuturor conducătorilor statului român, inclusiv actualului preşedinte, Traian Băsescu", a declarat, pentru „Adevărul", Constantin Spînu, purtător de cuvânt în cadrul MApN.

„A fost un act de trădare"

Anul trecut, Traian Băsescu făcea declaraţii incendiare la adresa Regelui: „Mulţi spun că abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a intereselor naţionale din partea Regelui Mihai. Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi?".

La un an distanţă, Traian Băsescu îşi nuanţa declaraţia. „Am un regret profund că am spus public ce gândesc. Şi asta îmi arată că uneori politicienii, măcar în chestiuni foarte sensibile, este bine să nu spună ce gândesc", preciza Traian Băsescu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Programul Zilei Regelui

Mihai I de România s-a născut pe data de 25 octombrie 1921. A fost rege al României în perioadele 1927-1930 şi 1940-1947. Astăzi, cu ocazia împlinirii vârstei de 91 de ani, Regele va avea parte de mai multe manifestări organizate în Bucureşti. De la ora 11.00, Primăria inaugurează Piaţa Regelui, la intersecţia Şoselei Kiseleff cu strada Arhitect Ion Mincu. De la ora 12.00, Universitatea din Bucureşti va organiza ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Maiestăţii Sale. De la 15.15, Regele Mihai I şi Principesa Margareta decorează o serie de personalităţi din România şi din Europa, iar evenimentul va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta. Tot astăzi, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează a cincea ediţie a Concertului Regal caritabil. Violonistul Alexandru Tomescu este invitat special de la ora 18.00, în Sala Mare a Ateneului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite