Bruxelles, capitala europeană a spionajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate ţările UE, dar şi Rusia, China sau Iran se spionează una pe alta exact ca în timpul războiului rece
Toate ţările UE, dar şi Rusia, China sau Iran se spionează una pe alta exact ca în timpul războiului rece

Alain Winants, şeful Serviciului Securităţii de Stat din Belgia (VSSE), a făcut declaraţii în premieră într-un interviu acordat, luni, pentru Euobserver.Winants, care vorbeşte pentru prima dată cu ziarişti internaţionali, spune că la Bruxelles se spionează la fel de intens ca în vremea războiului rece. Bineînţeles, China şi Rusia sunt cele mai prolifice ţări în materie de spionaj la Bruxelles, în timp ce despre iranien

Dacă în timpul războiului rece Viena era considerată o adevărată capitală a spionajului mondial, acum întreaga atenție a acestui tip de activitatate s-a mutat la Bruxelles, acolo unde funcționează majoritatea instituțiilor UE și ale NATO.

Allain Winants, şeful Serviciului de Securitate al Statului din Belgia


Alain Winants:
„Vorbim nu de zeci, ci de sute, de câteva sute de agenți și ofițeri de informații străini aflați la Bruxelles“, afirmă Winants în primul sau interviu acordat presei internaționale“.


„În Belgia, spionajul, spionajul rus și din alte țări, cum ar fi China, dar și altele, este la același nivel ca în vremea războiului rece. Suntem o țara cu o concentrație uriașa de diplomați, oameni de afaceri, instituții internaționale - NATO, instituțiile europene. Pentru un spion, e o veritabilă pepinieră. Nu trebuie ratată“, spune Winants. „Și Iranul are agenți la Bruxelles, dar și țări prietene ale Uniunii Europene, cum sunt Israelul ori SUA“, adaugă responsabilul belgian.


 Iar dacă în cercurile de informații circulă glumă că spionii iranieni își spionează cel mai conștiincios propriii ambasadori, agenții chinezi și ruși caută informații cu valoare comercială și politică, dar și secrete militare “clasice” ale UE. Legat de ce se întâmplă cu un spion care este prins, Winants a declarat că autorităţile belgiene sunt informate, iar cetăţeanul respectiv „scos afară“.


„Unul din aspectele de care sunt interesate serviciile de informații ale altor țări îl reprezintă politica energetică a instituțiilor europene”, precizează șeful VSSE.


„Spionii pretind a fi jurnalişti, oameni de afaceri, lobby-şti sau studenţi“


Winants mai spune că serviciul sau este “relativ mic raportat la gama largă de amenințări cu care ne confruntăm”, că nici serviciile de securitate ale UE și NATO nu dispun de suficient personal și că Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) este o țintă importantă pentru spioni. Creat de circa un an și jumătate, SEAE are delegații pe plan internațional care lucrează adesea în locuri cu servicii de informații interne agresive, cum ar fi la Beijing, Damasc, Kiev, Moscova sau Tel Aviv, și care sunt considerate un punct vulnerabil al serviciului diplomatic european.


La Bruxelles circulă zvonuri despre membri ai Consiliului UE, ai Comisiei Europene ori ai SEAE pentru care analiști din serviciile de informații ale țărilor UE scriu rapoarte despre terorism și situații de criză. Unii dintre aceşti au şi fost supuși unor proceduri disciplinare interne pentru scurgeri de informații. Alain Winants a dat însă asigurări că singurul caz notabil de acest gen de când se află în fruntea VSSE, din 2006, este cel al lui Herman Simm. Simm, un oficial din Ministerul eston al Apărării responsabil cu schimbul de informații clasificate cu UE și NATO, a fost arestat în 2009 pentru spionaj în favoarea Rusiei. Unul din contactele sale de la Bruxelles, potrivit unui înalt responsabil al UE, era un diplomat rus, Vasili Cizov, chiar fiul ambasadorului rus pe lângă UE Vladimir Cizov.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite