Ce boli ascunde oboseala cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru afecţiuni, printre care anemia şi infecţiile urinare, ne lasă fără putere Oboseala prelungită nu este cauzată întotdeauna de stilul de viaţă alert sau de munca în exces.

Patru afecţiuni, printre care anemia şi infecţiile urinare, ne lasă fără putere

Oboseala prelungită nu este cauzată întotdeauna de stilul de viaţă alert sau de munca în exces. Specialiştii afirmă că bolile ascunse pot genera lipsa de vlagă.

Dacă vă simţiţi obosit mai mult de o săptămână, este indicat să vă faceţi un consult medical general, susţine dr. Rebecca Amaru, de la Centrul Medical "Mount Sinai" din New York, citată de site-ul WebMD.

Potrivit medicului, cel puţin patru afecţiuni ascunse pot sta la baza existenţei oboselii cronice:

ANEMIA

Această boală reprezintă cea mai comună cauză a oboselii, mai ales în rândul femeilor. Ea poate apărea ca urmare a existenţei unor polipi uterini, tumori fibroide uterine, în urma naşterii sau în timpul menstruaţiei.

Astfel, pierderile de sânge duc la o deficienţă a hemoglobinei (proteina cu fier care intră în componenţa globulelor roşii ale sângelui), care transportă oxigenul de la plămâni sau de la branhii, acolo unde sângele este oxigenat, către toate celulele corpului.

Oboseala survine atunci când ţesuturile sau organele nu mai primesc suficient oxigen. Alte cauze ale anemiei pot fi hemoragiile interne, carenţele de fier, de acid folic sau de vitamina B 12 ori afecţiunile renale.
Diagnosticul de anemie este pus în urma unui test de sânge, iar tratamentul constă în administrarea de suplimente şi de alimente bogate în fier (spanac, broccoli şi carne roşie).

HIPOTIROIDISM

Oboseala însoţită de deprimare pot fi semne de hipotiroidism. Tiroida este o glandă de mici dimensiuni, localizată la baza gâtului, în spatele laringelui. Ea reglează funcţiile organismului, temperatura corpului şi cantitatea de calciu. Cea mai comună cauză de apariţie a hipotiroidismului este "tiroidita lui Hashimoto", în care organismul produce anticorpi ce atacă şi distrug progresiv glanda tiroidă.

Două teste de sânge (T3 şi T4) pot detecta hormonii tiroidieni. Dacă aceştia au un nivel scăzut, atunci se recurge la tratamente cu hormoni de sinteză.

INFECŢIILE URINARE

Cu toate că foarte multe persoane asociază infecţiile urinare cu simptome precum usturimea, ele pot fi anunţate şi de o oboseală exagerată.

În majoritatea cazurilor, infecţiile tractului urinar apar din cauza unor bacterii, alteori sunt rezultatul unei igiene deficitare. Este necesară stabilirea exactă a germenului care a produs infecţia prin teste de laborator. Investigaţiile suplimentare se impun la pacienţii cu infecţii repetate (radiografia renală simplă, ecografia renală, urografia etc.).

BOLILE DE INIMĂ

Dacă vă simţiţi epuizaţi în urma unei activităţi care până acum vi se părea uşoară, este cazul să consultaţi un cardiolog, deoarece există riscul să suferiţi de o boală de inimă.

Potrivit specialiştilor, faptul că obosiţi în timp ce faceţi curat în casă, aranjaţi grădina sau mergeţi la serviciu este un semnal de alarmă trimis de inimă.

Printre factorii de risc în bolile cardiovasculare se numără fumatul, un nivel crescut al colesterolului, hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea şi diabetul zaharat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite