Alţi 120 de bistriţeni vor ajunge pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii ARIO, una dintre cele mai mari companii din judeţ, sunt ameninţaţi de şomaj. Lista disponibilizărilor anunţate săptămâna trecută de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă s-a completat cu alţi 120 de angajaţi luaţi în colimatorul şomajului.

„Am anunţat deja o intenţie de disponibilizare a 120 de persoane. Nu este o decizie definitivă, pentru că lucrurile sunt mult mai complicate” a confirmat Adrian Mureşan, directorul general al ARIO SA, una dintre cele mai mari firme din judeţ, specializată în piese turnate din oţel şi robinete industriale. „Cert este că se fac eforturi foarte mari pentru evitarea acestei situaţii. Suntem în negocieri cu nişte contracte foarte importante din străinătate, de care depinde viitorul angajaţilor. Eu sunt foarte încrezător că situaţia se va redresa”, adaugă Adrian Mureşan. Managerul spune că angajaţii săi au făcut eforturi, deşi primesc doar 75 sau 90% din veniturile normale şi continuă să vină la muncă după un program normal de opt ore.
Sindicaliştii nu ştiu însă nimic de aceste viitoare disponibilizări. „La noi, nu s-au facut înştiinţări de noi disponibilizări. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire în care vom discuta situaţia fiecărei firme în parte. Deocamdată, pot să vă spun că doar Iproeb are disponibilizări în derulare“, a precizat Doru Hodoş, preşedintele Cartel Alfa, filiala Bistriţa-Năsaud.

La Comelf se lucrează cu program redus


O altă firmă din Bistriţa, specializată în utilaje tehnologice şi echipamente industriale, Comelf, are în plan un program de redresare, până la finele lunii aprilie şi a renunţat la disponibilizările anunţate încă din octombrie 2008. 
„Întreprinderea nu a înregistrat o mişcare masivă de personal, doar o restructurare de program. Se lucrează doar patru zile pe săptămână şi avem în perspectivă o soluţie de a reveni la normalitate, până la finalul lunii aprilie”, declară Corneliu Cătană, şeful Departamentului de resurse umane din cadrul societăţii Comelf. Până la redresarea situaţiei, angajaţii sunt plătiţi la oră.

Firma Iproeb are disponibilizări în derulare

La finalul lunii februarie, într-un raport trimis bursei de la Bucureşti, conducerea firmei SC Iproeb SA anunţa că, din cauza lipsei de comenzi pentru acoperirea capacităţii de producţie şi a forţei de muncă, în luna martie, personalul angajat va munci în conformitate cu volumul de comenzi de care dispune firma. O parte din personal urma să intre în şomaj tehnic.
Directorul societăţii Iproeb, inginerul Ioan Chiciudean, consemna că această hotărâre va afecta un număr de 225 de salariaţi din cei 653 de angajaţi. Firma Iproeb produce o gamă largă de electrotehnice,  cabluri şi conductoare izolate şi neizolate.
Primele disponibilizări de personal angajat din Bistriţa au fost anunţate încă din luna octombrie a anului trecut. Atunci Mebis anunţa 100 de concedieri, la fel şi Comelf, totul în contextul în care, conform statisticilor, producţia pentru export a scăzut cu 20 de procente.

Sub media naţională de şomaj

Potrivit unui raport  al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, rata şomajului la nivel naţional, aferentă lunii februarie, a fost de 5, 3%, cu 1,1% mai mare decât cea  înregistrată în aceeaşi perioadă de referinţă a anului trecut. Judeţul Bistriţa-Năsăud se situează sub nivelul naţional, cu o medie a şomajului de 4,2%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite