Un bistriţean creşte cai cu pecete regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frizienii sunt caii de paradă de la curtea Marii Britanii. Paul Pop  are o fermă de cai ce valorează mai mult 500.000 de euro.

Printre rasele prestigioase pe care le creşte, se numără şi frizianul, care are acte cu pecete regală, fiind un cal de paradă la curtea Marii Britanii. Paul Pop este familiarizat cu caii de mic. „Eu la cinci - şase ani, deja călăream”, spune Paul. De patru ani, şi-a pus la punct o fermă, la care creşte cai de rasă. Are 15 cai de care are grijă ca de copiii lui: regalul frizian, robustul Comtois, blândul Percheron, energicul lipizan şi simpaticul ponei.
Frizianul l-a adus direct din Olanda, din provincia Frisia, de unde îşi cumpără aceşti cai şi regina Marii Britanii, pentru spectaculoasele parade de la Curte.
Paul şi-a procurat caii cu acte în regulă, care poartă pecetea regală. Şi pentru că la astfel de cai nu merge orice trăsură, şi-a cumpărat o „Victoria”, tot din Olanda, la vreo 8.000 de euro. Aşteaptă livrarea unei trăsuri la fel de valoroase, din Ungaria, unde ştie pe cineva care face cele mai elegante trăsuri.
Acestea pun în umbră orice autovehicul de primă clasă, atât prin design, cât şi prin calitate.     

Caii blânzi preferă femeile

Ferma lui Paul este o investiţie imensă, evaluată la vreo 500.000 de euro. Întreţinerea unui singur cal costă peste 300 de euro pe lună. Caii se pot împrieteni cu oricine este pasionat de echitaţie. „După două ore de echitaţie, oricine poate ieşi să călărească liber. Caii pot fi imprevizibili uneori, dar în general sunt blânzi şi se poate comunica cu ei. Am mai multe fete care călăresc, decât bărbaţi. Şi îmi place să lucrez mai mult cu femei, decât cu bărbaţi. Caii blânzi şi iepele preferă să lucreze cu femei, pentru că au vocea mai fină, şi animalele reacţionează la timbrul vocii, nu la comenzi. Dacă bărbatul vrea să fie dur şi să arate cine e, apoi le arată cine e”, spune Paul.

Cu oaia în BMW

Crescătorul este membru al comisiei de determinare a calităţii din cadrul Asociaţiei Cailor Grei şi Semigrei din România şi participă frecvent la întruniri ale crescătorilor de cai de rasă. Aceste întâlniri sunt uneori deosebit de spectaculose: se adună câteva sute de bărbaţi, cu jeepuri de ultimă generaţie, remorci, şi, evident, caii impunători din dotare. „Punem la frigare câteva oi, bem şi ascultăm numai muzică lăutărească autentică, veche, nu manele sau altceva”, explică Paul.
În afară de cai, ţine pe lângă fermă şi alte animale, dar numai de rasă: câini şi oi. Recent, şi-a cumpărat, din Secuime, trei miei din rasa frizian, care la maturitate ajung şi la 130 de kilograme. „Am adus mieii în X5 din Covasna până în Bistriţa, râdeau oamenii de mine”, povesteşte amuzat fermierul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite