Peste 5.000 de bihoreni l-au condus pe ultimul drum pe sublocotenentul Silviu Fogorasi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Pentru noi, bihorenii, cuvintele Afganistan si Kandahar poarta pecetea mortii"

Acestea au fost cuvintele cu care prefectul de Bihor, Florian Serac, si-a inceput scurtul discurs de condoleante la ceremonia funerara a sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogorasi, care a avut loc vineri, in localitatea natala a soldatului, Alesd. Alaturi de familie si autoritatile nationale si cele ale judetului, peste 5.000 de bihoreni l-au condus pe ultimul drum pe tanarul militar. Ceremonia a inceput la ora 13,30 la Biserica romano-catolica, acolo unde sicriul sau a fost depus in noaptea de joi spre vineri de un cortegiu militar al Garnizoanei Oradea, condus de ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, si a continuat apoi la Biserica ortodoxa din localitate. Slujba a fost oficiata de un sobor de sase preoti (doi militari, doi ortodocsi si doi romano-catolici) in limba romana si engleza, dupa care presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si presedintele SUA, George W. Bush, au transmis condoleante familiei, mesajele fiind citite de ministrul roman al Apararii. Atasatul militar al Statelor Unite la Bucuresti, Richard McClellan, a oferit sotiei militarului, Romelia Fogorasi, un steag american si o placheta comemorativa. Nu mai putin de 14 jerbe au fost trimise de diferite institutii ale statului roman. Pentru ca nu au incaput in biserica, participantii au ascultat slujba din strada. Dupa care oamenii au pornit la pas spre cimitir, alaturi de o garda de onoare si de fanfara militara care insoteau sicriul tanarului militar infasurat in tricolor si purtand deasupra casca acestuia. In momentul inhumarii, s-au tras trei salve de arma in aer, dupa care fanfara a intonat Imnul national. Drapelul, casca si decoratia "Virtutea Militara", in grad de cavaler, cea mai inalta distinctie militara din Romania, au fost inmanate, apoi, sotiei defunctului de ministrul Apararii. Sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorasi, primul militar roman ucis in ultima jumatate de secol in cadrul unei confruntari armate, va deveni cetatean de onoare al Oradei si al orasului sau natal, Alesd. Anuntul a fost facut de primarii celor doua localitati vineri, in timpul ceremoniei funerare. "Iosif Silviu Fogorasi, numele tau a fost pomenit intre cei ce ne-au reprezentat cu cinste si onoare; cu durere in suflet iti aducem un ultim omagiu in aceasta lume si promisiunea inscrierii numelui tau in galeria cetatenilor de onoare ai Oradei", se spune in mesajul primarului municipiului Oradea. Iosif Silviu Fogorasi urma sa implineasca sambata 33 de ani. Militarul locuia in municipiul Oradea, impreuna cu sotia sa, Romelia Fogorasi, intr-o garsoniera pusa la dispozitie de garnizoana locala.
Soldatii americani din Kandahar au trimis 4.000 de dolari familiei Fogorasi
Peste 200 de soldati americani din tabara militara Kandahar (Afganistan) au participat la ceremonia militara si religioasa desfasurata, joi seara, pentru sublocotenentul Silviu Fogorasi, ucis in timpul executarii unei misiuni. Purtatorul de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, spune ca initial fusese programat sa participe la ceremonie o delegatie a comandamentului american din Kandahar, dar peste 200 de militari americani au dorit sa se afle pe aeroportul din Kandahar, unde s-a desfasurat ceremonialul militar. Americanii au pus "mana de la mana" si au adunat 4.000 de dolari, pe care i-au trimis familiei din Romania. Pilotul elicopterului MEDEVAC (de evacuare medicala), care l-a transportat din Spin Puldac la spitalul din Kandahar pe militarul roman ranit in atac, a adus un steag american si o placheta cu insemnele batalionului american.
Ioan Mircea Pascu: Soldatul Iosif Silviu Fogorasi a fost ucis de un lunetist
Militarul Iosif Silviu Fogorasi, care a murit in Afganistan in timpul unui atac, a fost ucis de un lunetist, a declarat ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu. "Am aflat din Afganistan mai multe detalii despre ce s-a intamplat acolo. A fost un atac planificat, in care s-a tras cu arma cu luneta", a declarat Ioan Mircea Pascu, precizand ca a primit asigurari de la militarii americani din Afganistan ca vor face "tot ce e posibil pentru a-l descoperi" pe ucigasul soldatului roman, transmite corespondentul Mediafax. "Pierderea primei vieti omenesti in cadrul unei confruntari armate este un moment extrem de dificil pentru noi", a mai spus Pascu, adaugand ca Armata este alaturi de familia militarului ucis.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite