1 Mai: mici, bere, plajă şi puţină campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele nu ies pe străzi de Ziua Muncii, pentru a nu fi acuzate de partizanat politic Sărbătorită înainte de 1989 de toată clasa muncitoare prin spectacole grandioase care-l

Sindicatele nu ies pe străzi de Ziua Muncii, pentru a nu fi acuzate de partizanat politic

Sărbătorită înainte de 1989 de toată clasa muncitoare prin spectacole grandioase care-l preaslăveau pe Nicolae Ceauşescu, Ziua Muncii nu mai reprezintă, astăzi, decât o altă zi liberă. Un prilej de a ieşi la grătar cu prietenii şi eventual o excursie la mare sau la munte.

Pentru centralele sindicale, 1 Mai nu reprezintă, anul acesta, motiv de sărbătoare pe străzi, atât din cauza apropierii de zilele libere de Paşte, cât şi din cauza anului electoral. Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a explicat că, dacă ar fi organizat manifestaţii în Bucureşti, risca să nu aibă participarea aşteptată, din cauză că majoritatea salariaţilor este, încă, plecată în minivacanţa dintre Paşte şi 1 Mai.

Pe de altă parte, faptul că Ziua Muncii coincide cu începerea campaniei electorale pentru alegerile locale ar fi denaturat o eventuală manifestaţie. "Nu organizăm nimic pentru că nu vrem ca acţiunea să fie confiscată şi să ne trezim cu vreun candidat de primar printre noi. Întregul an este dificil din acest punct de vedere şi orice acţiune sindicală poate fi interpretată ca fiind partizană politic", a spus reprezentantul Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurca.

"Nimic deosebit"

Românii au păreri împărţite despre semnificaţia zilei de 1 Mai, fără să-i acorde însă o importanţă deosebită.
Cei trecuţi de prima tinereţe, care se mai luptă cu fantasmele trecutului, o consideră o sărbătoare comunistă şi susţin că nu este cazul să mai iasă lumea în stradă.

Alţii, care nu s-au descurcat la serviciu "să lege" zilele libere de Paşte cu cele de 1 Mai, se bucură că au avut parte de cea mai scurtă săptămână de lucru din ultimii ani. În prima zi a lunii mai, românii au, de câţiva ani, întipărit în conştiinţă, acelaşi scenariu: plecare la munte, la mare sau doar până în pădurea de la marginea oraşului, grătar, mici şi bere.

Prima aniversare, în 1890

Începând din 1889, 1 Mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, care au manifestat pentru scurtarea normei zilnice de lucru la opt ore.
În România, 1 Mai a fost sărbătorită prima dată în 1890 de mişcarea socialistă, iar în timpul regimului comunist a fost transformată într-o acţiune propagandistică.

După 1990, interesul pentru sărbătorirea Zilei Muncii a scăzut, doar câteva partide şi sindicate organizând manifestaţii, care au trezit comentarii şi acuze de campanie electorală. În majoritatea ţărilor lumii, 1 Mai este zi liberă.

Iaşi

Miros de mici în Copou

Filiala ieşeană a PSD intră în forţă în campania electorală cu un miting organizat astăzi în Parcul Expoziţiei din Copou. La festinul cu mici, bere şi muzică tradiţională sunt aşteptaţi peste 1.000 de oameni, majoritatea membri ai partidului, mobilizaţi din satele şi comunele de pe raza judeţului. Reprezentanţii PNL şi PD-L spun că nu au pregătit nimic special pentru 1 Mai, dar că se vor întâlni în cerc restrâns pentru a stabili ultimele detalii privitoare la campania electorală. (Cezar Pădurariu)

Galaţi

Siderurgiştii ies în stradă

Siderurgiştii de la ArcelorMittal ies din nou în stradă, de această dată chiar de Ziua Muncii, pentru a-şi exprima nemulţumirea vizavi de decizia Justiţiei gălăţene de anulare a acţiunilor de protest declanşate pe 15 aprilie. Gheorghe Tiber, liderul sindicatului "Solidaritatea", a declarat că aşteaptă la miting în jur de 1.000 de siderurgişti, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. (Petrica Paţilea)

Târgu-Jiu

Grătare la Drăgoieni

Dumbrava de la Drăgoieni este astăzi, de 1 Mai, principalul loc de distracţie pentru locuitorii municipiului Târgu-Jiu. Ca în fiecare an, câteva mii de oameni vor veni la Drăgoieni şi vor petrece Ziua Muncii în aer liber, la grătar. Sute de comercianţi îşi vor amplasa tarabele cu produse de toate felurile, aşteptându‑şi clienţii. Vor fi amenajate scene în aer liber pe care vor evolua Ansamblul Artistic Profesionist "Doina Gorjului" şi formaţiile Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. (Mihaela Floroiu)

Hunedoara

"Cupa şi Balul Pescarilor"

În Petroşani va fi organizat, astăzi, un marş care se va desfăşura pe traseul Parcul Central din Petroşani şi până în cartierul Aeroport-zona muncitorească. "Marşul este consacrat cinstirii Zilei Internaţionale a Muncii, ziua de 1 Mai, o zi sfântă pentru toţi cei ce muncesc în întreaga lume", declară Haralambie Vochiţoiu, unul dintre organizatori. Hunedorenii mai pot lua parte şi la un concurs de pescuit organizat de o asociaţie de profil. "Cupa şi Balul Pescarilor" se va ţine la o păstrăvărie din apropierea localităţii Petrila, iar pescarii care s-au înscris depăşeşte numărul de 100. (Maximilian Gânju)

Cluj

"Rigoletto", muzică populară şi karaoke

Cei care nu ies la pădure de 1 Mai au la dispoziţie o alternativă de excepţie: Opera Maghiară de Stat prezintă, de la ora 18.30, "Rigoletto", de Giuseppe Verdi. Amatorii de muzică populară pot merge la Festivalul-concurs naţional de interpretare "Ion Sotelecan", care are loc la Petreştii de Jos. La Janis Pub, de la ora 21.00, are loc un show karaoke, cu Aminda şi formaţia Hazard, amatorii având şi o altă opţiune, de la aceeaşi oră, 21.00: clubul Seven Fun&Crazy. Tot de la ora 21.00, clubul Autograf propune Live Folk: Stand Up Folk(s), în timp ce Euphoria programează Retro Night Party - Old hits all night long.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite