O belgianca, prima europeana kamikaze in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muriel (Myriam, dupa convertirea la islam) Degauque, 38 ani, din Belgia, este prima europeana kamikaze din Irak. Atentatul sinucigas cu masina-capcana a avut loc la 9 noiembrie, la

Muriel (Myriam, dupa convertirea la islam) Degauque, 38 ani, din Belgia, este prima europeana kamikaze din Irak. Atentatul sinucigas cu masina-capcana a avut loc la 9 noiembrie, la Baquba (60 km nord de Bagdad) si s-a soldat initial cu cinci morti (politisti irakieni) si cinci raniti grav, dintre care, dupa cum se pare, unii au decedat ulterior. De la inceput s-a spus ca autorul e o femeie, iar politia si serviciile secrete au facut investigatii pentru descoperirea identitatii ei. Acestea s-au extins in Europa, stabilindu-se, in final, ca e vorba de o premiera in istoria terorismului: atentatul a fost comis de o belgianca autentica (si nu provenita dintr-o familie de maghrebieni ori de africani). E adevarat, ea se convertise la islamism. Muriel Degauque s-a nascut la Charleroi, oras in care a si copilarit. Parintii ei, oameni de conditie modesta, au primit o mare lovitura in viata: Jean Paul, fiul lor si fratele lui Muriel, a decedat la varsta de 24 de ani in urma unui groaznic accident de motocicleta. In ce-o priveste, Muriel a fost o adolescenta care le-a creat mari probleme. A consumat droguri si fugea des de acasa, avand de-a face si cu politia. Ea a fost ospatarita la o cafenea, apoi vanzatoare la un magazin din Charleroi, de unde a furat din casa de bani.
Trei soti din trei tari Islamice
S-a casatorit cu un turc, de care a divortat repede. Cum se familiarizase cu islamul, s-a maritat cu un algerian, pe care l-a parasit. In final, s-a cuplat cu un marocan cu sapte ani mai mic ca ea, care a dus-o in tara lui. Cum era somera, a revenit in tara inainte de a se implini trei ani, sa nu-si piarda drepturile. Familia n-o mai recunostea: nu mai fuma, nu bea nici macar bere, purta tchador, lua masa doar cu mama ei in bucatarie, barbatilor fiindu-le rezervata sufrageria. De trei ani se mutase la Bruxelles, ultimul sot fiind cel care a convertit-o la islamism, el indoctrinand-o cu elemente fundamentaliste. In toamna, ea si sotul au plecat impreuna, cu o masina, cu care au tranzitat mai multe tari europene, ultima fiind Turcia, din care au trecut in Iran.
10 la suta din atentate - comise de femei
Cine i-a preluat? Cum au stabilit detaliile atentatului sinucigas? Nu s-a putut afla, intrucat si sotul ei a fost ucis de militari americani, tot la 9 noiembrie, dar intr-o actiune separata de evenimentele de la Baquba. Dupa ce s-a stabilit identitatea ei, politia belgiana a facut perchezitii in mai multe orase din tara, arestand 14 persoane (belgieni, marocani si tunisieni) si confiscand sute de documente. Cei retinuti apartin miscarii jihadiste internationale si sunt banuiti ca apartin unei organizatii teroriste islamiste de pe teritoriul Belgiei. S-a reamintit ca, de mai multa vreme, femeile sunt implicate in actiuni teroriste, dar e prima oara cand pe lista apare o europeanca. Pana acum, doar femeile din Orientul Mijlociu s-au sacrificat in numele lui Allah. In ultimii 25 de ani, ele au comis circa 10 la suta din atentate. 48 si-au pierdut viata la volanul masinilor-capcana ori declansand detonatorul centurii de explozivi. Prima a fost o libaneza care, in aprilie 1985, a explodat cu masina cu tot la trecerea unui convoi militar israelian. In Europa, serviciile de informatii au semnalat prezenta crescanda a femeilor, convertite ori nu, in filierele islamiste, dar, pana la Muriel-Myriam Degauque, nici una nu a facut pasul ultim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite