"Vom avea o bază de date cu huliganii de pe stadioane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu acest retur de campionat, competenţele pe care le are Jandarmeria pe stadioane au crescut substanţial. O recentă ordonanţă de guvern le permite acum luptătorilor jandarmi să facă

Începând cu acest retur de campionat, competenţele pe care le are Jandarmeria pe stadioane au crescut substanţial. O recentă ordonanţă de guvern le permite acum luptătorilor jandarmi să facă percheziţii corporale şi să trimită în instanţă dosarele huliganilor din tribune. Actul normativ a picat mănuşă, atât pentru şefii acestei structuri, cât şi pentru cadrele din teren. Generalul Olimpiodor Antonescu, prim-adjunct al şefului Jandarmeriei, vorbeşte în premieră despre impactul acestor măsuri asupra competiţiilor sportive.
- Era nevoie de modificarea legii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în sport?
- Desigur. Vechiul act normativ nu cuprindea reglementări care se aplică de ani buni în Europa. Mă refer la prevederi ale Convenţiei europene privind violenţa şi ieşirile necontrolate ale suporterilor cu ocazia manifestărilor sportive, în special la meciurile de fotbal. Puse în aplicare, aceste norme au contribuit la reducerea şi chiar eliminarea violenţei de pe stadioanele vestice.
- Ce trebuie să facă un spectator pentru a fi sancţionat cu interzicerea accesului la competiţii şi jocuri sportive?
- Dacă un spectator este sancţionat contravenţional de douăă ori, în decursul unui an, pentru săvârşirea de fapte care au legăturăă cu manifestări sau jocuri sportive ori pentru săvârşirea, cu ocazia manifestărilor sau jocurilor sportive, a unor fapte sancţionate de Legea nr. 61/1991 republicată, agentul constatator al ultimei contravenţii propune instanţei de judecatăă competente teritorial aplicarea măsurii interzicerii accesului acelei persoane la unele competiţii şi jocuri sportive, pe o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.
- Ce se va întâmpla dacă cel sancţionat nu va respecta hotărârea instanţei? Cum va fi ţinut departe de stadion?
- Jandarmeria va constitui o bază de date cu persoanele sancţionate. Prin consultarea acestei baze de date, unitatea de jandarmi pe raza căreia se desfăşoară manifestarea sportivă află datele persoanelor care au interdicţie de participare, le comunică organizatorului şi, împreună, stabilesc modalităţi de interzicere a accesului. Să nu uităm că persoanele care nu respectă hotărârea instanţei riscă o amendă de până la 75 milioane de lei vechi.
- Sancţiunile administrative, inclusiv munca în folosul comunităţii, nu s-au putut niciodată pune în aplicare. Sistemul fiscal poate fi şi el uşor păcălit, astfel încât amenzile să fie inutile. Ce sancţiuni mai rămân?
- Aici intrăm dincolo de competenţele Jandarmeriei. Noi putem să dăm aceste amenzi, care nu sunt deloc mici, însă încasarea efectivă a lor nu cade în sarcina noastră. Există ţări unde nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti se pedepseşte cu închisoarea, însă la noi, cel puţin deocamdată, nu există această prevedere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite