Pentru ce ne batem?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrând în linie dreaptă înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui, un vânt de nebunie întunecă minţile combatanţilor din ambele tabere. Coaliţia anti-Băsescu este

Intrând în linie dreaptă înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui, un vânt de nebunie întunecă minţile combatanţilor din ambele tabere. Coaliţia anti-Băsescu este disperată, ştiind prea bine că şansele de a câştiga la referendum sunt mici. De aici toate tentativele de a schimba legea, ceea ce nu face altceva decât să ofere dovezi adepţilor preşedintelui că acţiunea de suspendare nu are altă motivaţie decât înlăturarea politicianului Traian Băsescu. De cealaltă parte, martorii lui Băsescu au declanşat o ofensivă brutală şi cinică la adresa parlamentului ca instituţie. Loviturile erau previzibile, uimeşte numai primitivismul argumentelor aruncate la bătaie. Intelectuali cu obrazul subţire, activişti civici, specialişti în ştiinţe politice, comentatori şi analişti, şefi de partide poartă o campanie înverşunată care, în loc să propună soluţii, nu poate duce decât la subminarea instituţiilor unui stat democratic. Se vorbeşte despre lovitură de stat şi puci parlamentar, se contestă legitimitatea a 322 de senatori şi deputaţi, se cere anularea alegerilor din 2004 pe motiv că sondajele de opinie de azi nu mai corespund cu rezultatul de atunci. Pe cale de consecinţă, vom avea cu adevărat o democraţie originală atunci când vom guverna după sondajele de opinie! Alţi căuzaşi propovăduiesc acordarea de puteri excepţionale preşedintelui, care ar trebui să aibă capacitatea şi de a dizolva parlamentul, şi de a demite primul-ministru. În orbirea care a lovit pe toată lumea se alcătuiesc constituţii după chipul şi asemănarea personajelor aflate în clipa de faţă la putere. Aşa a făcut şi PSD când a introdus mandatul de 5 ani cu gândul la Adrian Năstase şi a ieşit Băsescu! Cui a folosit prelungirea mandatului prezidenţial? Dar dacă dăm puteri nemăsurate şefului statului, iar din urnă iese Gigi Becali preşedinte? Parlamentul nu va mai putea să-l suspende, guvernul îi va executa ordinele. Mesianicul Gigi, cel care promite că va face o ţară mândră ca soarele sfânt de pe cer, va fi lider suprem. Ce veţi mai scrie atunci din America, domnule Tismăneanu? Puci parlamentar?

Era de aşteptat ca o ţară europeană să aibă alt tip de dezbatere, nu una în care societatea să fie împărţită bolşevic în buni şi răi, oligarhi şi popor, arhangheli ai dreptăţii şi duşmani ai naţiei. Seamănă cu 1990 şi, din păcate, cu 1950. Cine vorbeşte despre proiecte, despre avantajele şi dezavantajele unor noi modele constituţionale, cine aduce argumente raţionale într-un război iraţional? Deşi vorbeşte la tot pasul despre modernizarea României, Traian Băsescu nu a prezentat public proiectul său de reformare a instituţiilor statului. Nu ştim dacă preşedintele suspendat susţine republica parlamentară sau republica prezidenţială. Dacă Băsescu se va pronunţa pentru republica parlamentară, de exemplu, situaţia se va schimba radical. Până la urmă, care sunt soluţiile pe care le propun naţiunii atât Traian Băsescu, dar şi adversarii săi? Ştie cineva pentru ce ne facem de râs?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite