Un baron austriac face vin romanesc la Dragasani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este nascut in Tirolul de Sus si provine dintr-o veche familie nobiliara austriaca. S-a casatorit cu o romanca, descendenta a printului Barbu Stirbei. Baronul Jakob Kripp se prezinta insa simplu:

Este nascut in Tirolul de Sus si provine dintr-o veche familie nobiliara austriaca. S-a casatorit cu o romanca, descendenta a printului Barbu Stirbei.
Baronul Jakob Kripp se prezinta insa simplu: "Sunt jurist, mare parte din an ne-o petrecem eu si sotia, Ileana Kripp, in Romania". Pe Ileana a cunoscut-o in Germania, ,era prietena cu sora mea". ,I-am spus Ilenei ca ma casatoresc cu ea numai daca ne petrecem luna de miere in Romania". Astfel, in 1997, Jakob Kripp a vizitat pentru prima oara Dragasaniul, acolo unde bunica Ilenei, Maria Costiniu, avea renumitele vii Stirbei. ,Ne-a placut atat de mult incat am ramas si ne-am zis ca trebuie sa facem ceva", povesteste baronul. Acum patru ani, familiei i-a fost retrocedata proprietatea de la Dragasani. ,Chiar daca noi nu ne pricepeam deloc la vin, la inceput am primit ajutor din partea fratilor mei", spune austriacul. Unul dintre fratii baronului are o podgorie la Toka, in Ungaria, iar celalalt in Tirolul de Sud, unde familia Von Kripp are traditie in viticultura. ,La inceput, localnicii din Dragasani ne priveau cu scepticism", isi aminteste Kripp. ,Nu e de condamnat, pentru ca au fost destui investitori straini in Romania care mai mult au luat decat au dat", adauga el. Oamenii si-au dat seama repede ca familia Kripp e sansa lor de a avea ceva de lucru si aceea ca podogoria, fosta IAS Dragasani, sa nu ramana in paragina. In timp ce Ileana ajuta la culesul viei, Jakob urmareste indeaproape procesul tehnologic. Vorbeste cu angajatii in limba romana si este mandru cand este intrebat daca si sotia lui vorbeste la fel de bine romaneste ca el. ,Mi-a fost usor sa invat romaneste pentru ca am facut scoala in Italia", spune Kripp. Familia Kripp face la Dragasani vinuri traditionale romanesti: Cramposie, Feteas-ca si Tamaioasa. ,Vinurile romanesti" sunt foarte cautate in strainatate", povesteste baronul. Vinurile facute de familia Kripp la Dragasani ajung pe mesele germanilor, austriecilor, belgienilor si chiar si pe cele ale gurmanzilor francezi. ,Nu producem mult, dar tinem la calitate", spune sotia lui Jakob Kripp. Daca via este prea incarcata cu struguri, primavara se mai taie din ciorchini, "ca bobul sa-si pastreze savoarea", explica Ileana. "Se alege bob cu bob si se transporta pana in crama putin cate putin, ca strugurii sa ramana intregi". Reteta prin care cramposia traditionala capata o savoare de mere si pere ramane secretul familiei Kripp.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite