De pe băncile şcolii, în duba poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei statistici a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, pentru primul semestru al anului, aproape 70 de elevi din acest judeţ sunt în atenţia oamenilor legii, după ce au

Potrivit unei statistici a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, pentru primul semestru al anului, aproape 70 de elevi din acest judeţ sunt în atenţia oamenilor legii, după ce au comis fapte penale

Infracţionalitatea juvenilă a cunoscut o creştere alarmantă în judeţul Botoşani, în ultimele luni. O spune chiar poliţia, care abia reuşeşte să facă faţă numărului mare de fapte penale comise de minori. Jumătate din cei cercetaţi sunt elevi ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste graniţă.

Datele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani arată că, numai de la începutul acestui an, minorii au săvârşit 218 fapte penale. ,,Este vorba despre furturi, distrugeri, lovituri şi alte violenţe, tendinţe de organizare în grupuri, vagabondaj, cerşetorie şi prostituţie", ne-a declarat subcomisarul Manuela Ieremie, purtător de cuvânt al IJP Botoşani. Conform statisticii poliţiei, autorii faptelor penale mai sus menţionate sunt 152 de copii cu vârste între 10 şi 17 ani, dintre care aproape 70 elevi.

"Nu-i putem amenda decât pe bieţii părinţi"

,,Ştiu că legea este de partea lor şi, dacă au sub 14 ani, nu răspund penal pentru faptele comise. Un copil de 11 ani, prins în timp ce încerca să spargă o maşină, mi-a râs în nas şi mi-a zis că degeaba îl duc la secţie, că în 10 minute va pleca. Şi asta pentru că e copil şi legea îl apără. Nu îi putem amenda decât pe bieţii părinţi, care fac eforturi să îşi trimită copii la şcoală, în niciun caz pe străzi să fure şi să distrugă", ne-a declarat Ioan Creţu, poliţist de proximitate. Trei minori de 10, 11 şi respectiv 13 ani, elevi la şcolile din Botoşani, au ajuns şi ei în ultimele două luni de cinci ori la poliţie. Cei trei obişnuiau să fure maşini din parcările blocurilor, să se plimbe cu ele prin oraş şi apoi să le abandoneze. În toate cazurile, cei trei copii au fost prinşi imediat, duşi la sediul poliţiei şi eliberaţi după jumătate de oră pe motiv că sunt minori, nu au discernământ şi, potrivit legii, nu răspund penal.

Furturile, în topul infracţiunilor

Aproape 80% din totalul infracţunilor comise de copii în acest an sunt furturi. Conform poliţiei, aceştia fură noaptea, pentru că riscurile sunt minime. Ei preferă să spargă maşini, chioşcuri sau magazine şi fură lucruri mărunte, uşor de vândut. Pătrund prin locuri greu accesibile, folosesc procedee periculoase de escaladare şi, dacă nu găsesc nimic interesant de furat, distrug unele bunuri pe care le găsesc. Violurile şi crimele au ajuns să facă parte şi ele din gama infracţiunilor săvârşite de minori. La începutul anului, doi elevi din localitatea botoşăneană Costeşti au violat o femeie de 35 de ani, iar în localitatea Truseşti un tânăr de 17 ani a fost implicat într-o crimă.

"Aproape zilnic ajung la spital copii bătuţi!"

Mulţi elevi din Botoşani par să fi schimbat manualele şcolare pe Codul Penal. ,,Ştiu de exemplu că nu pot fi exmatriculaţi, că învăţământul de 10 clase e obligatoriu, că până la 14 ani nu răspunzi penal, iar toate acestea le dă curajul de a sfida orice normă socială şi legală", ne-a declarat Dan Bordeianu, profesor de matematică la o şcoală din Botoşani. În ultimele luni, violenţa în şcolile din acest judeţ a atins cote alarmante. ,,Aproape zilnic ajung la spital copii bătuţi, cu traumatism craniocerebral acut închis, echimoze şi leziuni. Unii necesită internarea şi supravegherea, alţii primesc tratament ambulatoriu. Cele mai frecvente cauze sunt bătăile la şcoală între copii", ne-a declarat dr. Geta Caraciuc, director Spitalul de Pediatrie Botoşani. De la începutul acestui an, poliţiştii de proximitate au identificat 48 de elevi care sunt atent monitorizaţi după actele comise. Alţi 20 de elevi de clasele a IX şi a X-a din liceele botoşănene au fost cercetaţi de poliţişti după ce şi-au snopit în bătaie colegii de clasă. Niciunul dintre ei nu s-a ales cu dosar penal şi nu a fost exmatriculat din şcoală pe motiv că ,,infracţiunile nu au fost foarte grave".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite