Cel mai mare balon solar din lume a fost lansat la Oneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi a transportat o capsulă echipată cu un sistem de localizare prin GPS şi intrumente de bord pentru măsurarea condiţiilor din timpul zborului ascensiunii. Acesta a fost primul test practic

şi a transportat o capsulă echipată cu un sistem de localizare prin GPS şi intrumente de bord pentru măsurarea condiţiilor din timpul zborului ascensiunii. Acesta a fost primul test practic destinat ridicării până la altitudinea de 100 de km a rachetei reutilizabile "Stabilo", care va purta în spaţiu, în cadrul programului spaţial al Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), cel dintâi echipaj spaţial format exclusiv din români.
Balonul, care poate atinge un diametru de 20 de metri, a fost umflat doar la capacitatea de 10.000 de metri cubi, urmând ca volumul maxim să fie atins în cadrul zborului care va purta spre spaţiu racheta. Aparatul de zbor, denumit balon solar, pentru că se ridică doar cu ajutorul radiaţiilor solare, care încălzesc aerul din interior, a staţionat 15 minute la altitudinea de 22 de km, după care capsula s-a desprins şi a revenit pe pământ. Ea a aterizat în curtea unui sătean dintr-o comună din apropiere. Acesta a văzut numerele de telefon mobil inscripţionate pe înveliş şi a sunat imediat, anunţând organizatorii lansării că se află în posesia capsulei. În total, lansarea a durat o oră şi 45 de minute. Cu acest prilej a fost stabilită şi o premieră: combustibilul folosit a fost apa oxigenată (H2O2) în concentraţie de 60-85 %.
Inginerii de la Arca nu au prezentat o dată exactă la care se va efectua şi primul zbor cu echipaj la bord, însă un lucru este cert: din motive tehnice, lansarea nu va putea fi făcută în România, ci în Franţa, Maroc sau Suedia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite