Între bal şi spital, la tribunal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu am avut parte până acum ca doi demnitari să se ia la palme în direct In sfârşit, chiar şi cei mai duri combatanţi ai războiului total, care este politica românească de astăzi,

Nu am avut parte până acum ca doi demnitari să se ia la palme în direct

In sfârşit, chiar şi cei mai duri combatanţi ai războiului total, care este politica românească de astăzi, şi-au dat seama că lucrurile au luat-o razna de tot. Când loveşti sub centură, vine momentul în care te poţi aştepta ca şi adversarul să adopte aceeaşi tactică. De curând, reprezentanţii grupului de intelectuali susţinători ai preşedintelui şi-au exprimat îngrijorarea privind agresivitatea limbajului public, reuşind chiar să se delimiteze uşor de cele mai celebre expresii ale şefului statului. Ei au mai anunţat că se vor adresa justiţiei, reclamându-i pentru calomnie pe detractorii lor - campioni cu vechi state de plată ai înjurăturilor zemoase folosite cu sârg în ultimii 17 ani. Traian Băsescu însuşi a depus plângere împotriva lui Eugen Nicolăescu pentru declaraţiile de balamuc ale ministrului sănătăţii în care îl făcea bolnav psihic pe preşedinte. Deschiderea unei acţiuni judecătoreşti în asemenea cazuri este un semn de revenire la normalitate.

Ne obişnuiserăm ca victimele unor astfel de atacuri să iasă la televizor în secunda doi cu propria găleată de lături, gata să o răstoarne în capul preopinentului. Nu era nevoie nici de argumente, nici de idei prea multe. Singurul lucru de care nu am avut parte până acum în direct, în minutele de prime-time, este ca doi demnitari de cel mai înalt rang să se ia la palme strigând din toţi bojocii că celălat "e măgar şi violent"! Dar după cum arată peisajul, nu mai putea să fie mult până să ajungem şi la asemenea scene. Mesajul agresiv, xenofob, rasist cade cu atât mai greu cu cât vine mai de sus. Ce pretenţii să mai ai de la talpa ţării, când elitele dau asemenea semnale? Iată că preşedintele Traian Băsescu a cerut despăgubiri de 50.000 de RON de la ministrul Eugen Nicolăescu.

Dacă va pierde, ministrul va vedea în propriul cont cât valorează fiecare vorbă rostită. La fel în cazul preşedintelui. Clienţii săi favoriţi, "capii mafiei politice", pe care îi ia în tărbacă de câte ori are prilejul, pot să ceară instanţei repararea onoarei. Măcar se va accepta ca jocul să aibă un arbitru şi nişte reguli. Iar la sfârşit învinsul va trebui să plătească. Haiducii limbii române vor trebui să-şi asume responsabilitatea spuselor lor. Se poate ajunge şi la o listă de preţuri. "Mincinos" - 500 de euro, "nebun" - 1.000, "tâmpit" - 10.000 , "hahaleră" - la aprecierea judecătorului. În funcţie de avere, politicienii vor putea să calculeze câte înjurături pot debita pe mandat, ceea nu numai că va asana, într-o oarecare măsură, dezbaterea publică, dar va face din România o ţară mult mai predictibilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite