Cine sunt băieţii deştepţi de la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Răzvan Cuc împreună cu fraţii Buzoianu deţin cea mai mare suprafaţă de teren din localitatea clujeană unde, în afara fabricii Nokia, mai sunt aşteptaţi şi alţi

Omul de afaceri Răzvan Cuc împreună cu fraţii Buzoianu deţin cea mai mare suprafaţă de teren din localitatea clujeană unde, în afara fabricii Nokia, mai sunt aşteptaţi şi alţi investitori

În 2006, adică puţin înainte ca Nokia să anunţe oficial locul viitoarei investiţii, oamenii de afaceri din Cluj, consilieri locali sau simpli businessmeni, au început speculaţiile cu terenuri. De departe, cei mai inspiraţi oameni sunt fraţii Octavian şi Călin Buzoianu împreună cu afaceristul clujean Răzvan Cuc, care deţin în proprietate şi, respectiv, în concesiune cea mai mare suprafaţă de teren din Jucu. DNA a demarat o anchetă în acest caz.

Zilele acestea, DNA investighează o posibilă scurgere de informaţii din partea autorităţilor locale clujene către anumiţi investitori care au cumpărat teren ieftin la Jucu, urmând să îl revândă la suprapreţ. O serie de oameni de afaceri, printre care fraţii Buzoianu, consilierul local Adrian Muntean sau proprietarul lanţului de magazine de telefoane mobile PHP, Răzvan Cuc, au tranzacţionat terenuri în Jucu chiar înainte cu câteva luni de sosirea Nokia.

Fraţii Buzoianu au concesionat 1.000 ha

În 2006, Octavian şi Călin Buzoianu au încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), concesionând astfel, lângă Nokia, peste 1.000 de hectare de teren. USAMV a moştenit un patrimoniu imobiliar uriaş, având în administrare peste 1.400 hectare de teren în Jucu.

Universitatea nu a scos la licitaţie acel teren, ci a recurs la metoda asocierii în participaţiune, contract semnat cu puţin timp înainte de relocarea concernului finlandez în România. Adrian Pavel Muntean, consilier PSD în comuna clujeană Săvădisla, a făcut, la rândul său, tranzacţii imobiliare cu terenuri în Jucu înainte de semnarea contractului cu Nokia, în martie 2007.

În 2006, Muntean avea cumpărate de la aproximativ 100 de persoane fizice din Jucu, proprietari de terenuri, suprafaţa de 89 de hectare pe care existau deja titluri de proprietate. Din considerente financiare, în perioada scursă între sfârşitul lunii noiembrie 2006 şi începutul lunii decembrie a aceluiaşi an, Adrian Muntean i-a vândut cele 89 hectare de teren omului de afaceri Răzvan Cuc.

Afacerile familiei Cuc sunt prospere: Răzvan Cuc deţine un lanţ de magazine de telefoane mobile, iar soţia acestuia este proprietara agenţiei imobiliare Grup de Lux. Potrivit surselor noastre, Răzvan Cuc a cumpărat cele 89 de hectare de teren de la Muntean cu preţul de un euro pe metrul pătrat.

Urmaşii grofului Lazăr vor pământ

Pe de altă parte, Adrian Muntean avea semnate promisiuni de vânzare pe circa 150 hectare de teren cu Pavel Lazăr, urmaş al unui grof, care revendicase în jur de 190 hectare de teren în comuna Jucu. Din totalul suprafeţei revendicate, Pavel Lazăr, domiciliat în Târgu-Mureş, are titlu de proprietate pe doar 17 hectare de teren, dar pe care nu le-a vândut lui Adrian Muntean, în ciuda promisiunilor ferme de vânzare.

"Domnul Lazăr nu i-a vândut, practic, lui Munteanu, niciun metru pătrat de teren, ci a încheiat cu
acesta promisiuni de vânzare-cumpărare, obligându-se să-i vândă terenul în momentul în care i se va elibera titlul de proprietate.

Pe cele 17 hectare pe care a obţinut titlu de proprietate în februarie 2008, nu mai doreşte să le vândă", a declarat Steluţa Cătăniciu, avocatul care l-a reprezentat pe Pavel Lazăr la Comisia de fond funciar a comunei Jucu. Potrivit lui Cătăniciu, Muntean se află în proces cu Lazăr pentru cele 17 hectare.

Edilii locali se jură că nu au furnizat informaţii

Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Viorel Găvrea, directorul general al Parcului Industrial Tetarom, şi Emil Boc, primarul Clujului, au negat implicarea lor în acest caz. "Nu s-a ştiut nimic sigur la început. Am e-mailul în care, cu trei zile înainte să semnăm contractul, reprezentanţii Nokia ne anunţau că stopează orice negociere.

Apoi au revenit asupra deciziei şi am semnat contractul în 26 martie", a declarat Viorel Găvrea. După verificările demarate de către DNA privind tranzacţiile cu terenuri de la Jucu, înainte de venirea Nokia, investitori de calibru, care intenţionau să investească la Cluj, pun sub semnul întrebării investiţia.

"Am informaţii că investitori care erau cu un picior în Cluj cu afacerile, acum pun sub semnul întrebării investiţia", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Clujului, Emil Boc. Potrivit lui Boc, există persoane interesate să creeze suspiciunea că mediul de afaceri din Cluj nu este unul sănătos.

Emil Boc a refuzat să spună la ce investitori se referă, cât şi cine sunt persoanele interesate să altereze imaginea de mediu sănătos de afaceri pe care şi-a câştigat-o Clujul. Potrivit unor surse, ar fi vorba de Mercedes, Porsche şi BMW. Precizăm că, din 2004, Consiliul Judeţean Cluj a atras investiţii de peste un miliard de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite