Un băieţel de 12 ani face de râs sistemulde securitate de pe aeroporturile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce guvernele europene dispun sporirea măsurilor de siguranţă în cazul transportului aerian, iar miniştrii de interne europeni discută astăzi despre implementarea unui plan de acţiune

În timp ce guvernele europene dispun sporirea măsurilor de siguranţă în cazul transportului aerian, iar miniştrii de interne europeni discută astăzi despre implementarea unui plan de acţiune antiterorist la nivelul întregii UE, breşele din sistemul de securitate al aeroporturilor ajung, din nou, în atenţia publică.
La doar la o săptămână după dejucarea atentatului aviatic de către MI5 şi Scotland Yard, un băiat de 12 ani a reuşit să se strecoare într-un avion care urma să decoleze de pe aeroportul londonez Heathrow cu destinaţia Lisabona. Băiatul fugit de la o şcoală din Liverpool nu avea asupra sa nici paşaport, nici bilet de îmbarcare. Avea în schimb gustarea, băutura răcoritoare şi centura de siguranţă pusă când personalul de la bordul aeronavei a observat că are un pasager în plus. Deşi copilul nu a reprezentat niciun pericol pentru siguranţa zborului, incidentul petrecut pe fondul "alertei severe" de pe Heathrow a atras numeroase critici la adresa autorităţilor britanice. În plus, profilul lansat de Londra pentru potenţialul terorist, bărbat, tânăr şi musulman, a revoltat comunităţile musulmane din Europa, care acuză autorităţile britanice de discriminare.

Terorismul prieşte speculei
şi capacitatea administrativă a aeroporturilor din Marea Britanie este pusă sub semnul întrebării. Controlul bagajelor dus la extrem menţine haosul din aeroporturi şi transformă vacanţele oamenilor într-un coşmar. British Airways reproşează administraţiei aeroportului londonez "că nu are capacitate de gestionare" şi că sistemul de control este depăşit. Compania, asaltată de plângerile pasagerilor, este hotărâtă să ceară daune materiale administraţiei de la Heathrow pentru întârzierile şi anulările zborurilor sale.
De pe urma măsurilor antiteroriste câştigă şi taximetriştii londonezi, care au dublat preţul curselor între aeroport şi centrul oraşului.

Atacul finanţat din donaţiile britanice pentru sinistraţii pakistanezi
În timp ce la Londra isteria se menţine, anchetatorii britanici şi pakistanezi numără suspecţii prinşi la Islamabad. Printre ei şi un cetăţean britanic de origine pakistaneză considerat capul Al-Qaida din Marea Britanie. Costurile atacului ar fi fost suportate chiar de britanici, care au donat bani pentru victimele cutremurului de anul trecut din Pakistan, bani care au fost deturnaţi de o organizaţie umanitară pakistaneză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite