Prima despăgubire pentru Holocaustul românesc - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre prima despăgubire pentru Holocaustul românesc, garanţia primită de Ford de la statul român sau introducerea de trenuri pe ruta Gara de Nord - Platforma Pipera. Printre alte subiecte, la anul va fi inaugurat metroul în Pajura, iar  noile probe de bacalaureat vor determina dacă elevii ştiu să citească.

Prima despăgubire pentru Holocaustul românesc: 360.000 de lei. Doi fraţi evrei au obţinut, în premieră, despăgubiri în justiţia românească pentru cele îndurate în perioada Holocaustului şi, indirect, condamnarea regimului Antonescu. Devy Abraham era un copil de 8 ani când a fost deportat în Transnistria împreună cu familia. Când s-a întors acasă, în 1945, avea vârsta pubertăţii, dar experienţa morţii îl îmbătrânise deja. Vreme de aproape o jumătate de secol după ce a scăpat din ghearele Holocaustului a trăit cu spaima Securităţii în oase. Ar fi vrut să-şi strige suferinţa de a-i fi fost răpită copilăria şi de a-i fi fost distrusă familia, însă instinctul de conservare i-a impus autocenzura, scrie Evenimentul Zilei.

Ford caută succesul Logan.
Constructorul american Ford apasă pedala de acceleraţie în privinţa investiţiei de 1,2 miliarde de euro de la Craiova. După ce a deschis producţia în 2009, operaţiunile au intrat în linie dreaptă o dată cu semnarea ieri de Ministerul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a acordului de garanţie cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru un credit de 400 de milioane de euro, notează Jurnalul Naţional.

CFR Călători vrea să introducă trenuri pe ruta Gara de Nord - Platforma Pipera.
Compania a postat pe site-ul companiei un sondaj de opinie pentru a afla dacă persoanele care călătoresc frecvent pe această rută consideră oportună introducerea serviciului. CFR Călători vrea să introducă un serviciu de transport pe relaţia Gara de Nord Bucureşti-Platforma Industrială Pipera, din nordul Capitalei, dacă va exista cerere pentru acest traseu, a declarat directorul de marketing al companiei, Adrian Vlaicu, citat de Cotidianul.

După 20 de ani de lucrări, la anul avem metrou în Pajura.  Începute în 1988, lucrările de construcţie a Magistralei 4 a metroului bucureştean, care pleacă de la Gara de Nord şi acum se opreşte la 1 Mai, vor fi finalizate anul viitor până la staţia Parc Bazilescu. "La jumătatea lui 2010, vor fi puse în funcţiune încă două staţii de metrou: Paju­ra şi Parc Bazilescu", a declarat pentru Gândul directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Noile probe de bacalaureat vor determina dacă elevii ştiu să citească.
Un criteriu de care va ţine seama profesorul la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare la limba română, una dintre probele orale ale bacalaureatului, are în vedere citirea textului de către candidat. Prin această cerinţă, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) recunoaşte implicit că unii liceeni sunt analfabeţi. Altfel, nu ar fi avut ce să caute o asemenea cerinţă la bacalaureat, examen pe care îl susţin tinerii care termină clasa a XII-a, potrivit România Liberă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite