Un avion al Turkish Airways, deturnat spre Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piratul voia sprijinul Papei pentru a scăpa de armată

membri ai echipajului. Iniţial, s-a crezut că piratul aerului avea şi complici la bord, dar după ce acesta s-a predat poliţiei, ministrul italian de interne a declarat că Hakan Ekinci a acţionat singur.
Piratul aerului a intrat în cabina piloţilor la 20 de minute după decolarea avionului şi i-a ameninţat pe piloţi cu un pachet despre care a afirmat că ar conţine o bombă. El a cerut ca avionul să fie deturnat spre Roma, însă i s-a răspuns că aparatul nu mai are suficient carburant. Ekinci a reuşit să lase impresia atât echipajului, cât şi pasagerilor că mai are un complice. Căpitanul aeronavei a transmis de două ori semnalul de alarmă şi a fost contactat de controlorii de trafic eleni, cărora le-a spus că are la bord două persoane indezirabile care doresc să meargă în Italia pentru a-l vedea pe Papă şi a-i transmite un mesaj. A luat apoi legătura cu controlorii de trafic italieni şi a cerut permisiunea să aterizeze la Brindisi. Patru avioane militare greceşti au decolat şi au însoţit Boeingul turcesc până a părăsit spaţiul aerian elen. De aici a fost preluat de două F16 italiene care l-au însoţit până la aterizare pe aeroportul Brindisi din sudul Italiei. Bărbatul, care nu avea armă asupra lui şi al cărui comportament nu a fost agresiv, a cerut să se adreseze presei pentru a transmite un mesaj Papei. Hakan Ekinci s-a predat poliţiei italiene puţin după ora locală 20:00 (ora 18:00 GMT), după două ore de negocieri şi a cerut azil politic. Forţele de ordine au rugat pasagerii să rămână pe locul lor pentru a verifica dacă turcul a avut totuşi un complice. A fost verificată identitatea tuturor, constatându-se că cei trei tineri pasageri turci aflaţi la bord nu aveu nicio legătură cu Ekinci. Pasagerii, în majoritate albanezi, au revenit, ieri, la Istanbul, destinaţia lor iniţială, la bordul unui alt aparat al companiei Turkish Airlines.
Vizita Papei nu va fi anulată
Papa Benedict al XVI-lea a fost informat despre deturnarea unui avion al companiei Turkish Airways, prin care autorul, un cetăţean turc, dorea să protesteze faţă de vizita Suveranului Pontif în Turcia, scrie Reuters. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a precizat că Sfântul Scaun urmăreşte îndeaproape acest caz, dar în acelaşi timp continuă pregătirile în vederea vizitei Papei în Turcia, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-1 decembrie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite