De ce nu am auzit de miliardele lipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută s-au evaporat din România 1,3 miliarde de euro. Lunea aceasta a mai dispărut un miliard. Marţi au reapărut câteva sute de milioane, dar în mare banii s-au dus. Cum? Mă

Săptămâna trecută s-au evaporat din România 1,3 miliarde de euro. Lunea aceasta a mai dispărut un miliard. Marţi au reapărut câteva sute de milioane, dar în mare banii s-au dus. Cum? Mă întrebaţi unde am visat chestia asta? Ziceţi că ziarele nu au vorbit suficient despre aceste aventuri? Aveţi dreptate.

Cele două miliarde dispărute se evaporaseră aşadar la Bursa de Valori Bucureşti. Cam 10% din valoarea acţiunilor româneşti a dispărut peste noapte. Scăderea este, deşi nu catastrofală, e una foarte importantă. Merita titluri mari şi groase pe prima pagină din mai multe motive.

A fost poate prima situaţie în care piaţa românească a reacţionat imediat şi violent la fluctuaţiile financiare internaţionale. Scăderea acţiunilor româneşti a fost provocată de anunţarea ştirii că au avut loc vânzări masive de acţiuni în China şi apoi în Statele Unite. Aceste vânzări au fost provocate de teama că economia chineză e în răcire. Cum toate economiile şi pieţele sunt astăzi legate, şi cum investiţiile financiare din România se fac şi cu bani străini, schimbările de priorităţi mondiale nu puteau să nu afecteze şi piaţa locală. Cum se spune, când un chinez strănută, românii fac guturai.

În afară însă de semnificaţia simbolică - intrarea oficială a României în circuitul global -, evenimentul mai are şi nişte dedesubturi economico-financiare. Unele care neapărat trebuiau puse pe prima pagină. Ele ar putea duce, dacă nu sunt dezamorsate prin educarea publicului, la un adevărat dezastru financiar. România a devenit una dintre pieţele de capital fierbinţi nu neapărat pentru că este o economie extraordinară, în care lumea vrea să investească cu orice preţ. Economia e bine mersi, dar insecuritatea politică şi înapoierea infrastructurii sunt încă considerabile. Să investeşti totuşi pe piaţa de capital din România pentru că Bursa românească de Valori a devenit un uriaş cazino. Cu alte cuvinte, se speculează în draci. S-au tot cumpărat acţiuni româneşti, mai ales la SIF-uri, iar mai nou, lei. Pariul cumpărătorilor este pus pe continuarea entuziasmului pentru acţiunile şi moneda românească. Beţia, speră ei, îi va prinde pe din ce în ce mai mulţi. Cei care au investit la început de tot vor deveni astfel foarte bogaţi, când îşi vor vinde acţiunile şi leii acumulaţi la preţul ridicat de acum.

Vă sună cunoscută formula? Da, e trist. Dar adevărat. Sună a Caritas. Deştepţii de ieri vor face bani pe spatele fraierilor de azi. Mulţi investitori speculativi din România, şi sunt foarte mulţi, stau continuu cu degetul pe trăgaci. Ei apasă pe el chiar şi când vântul flutură trestiile. Când vor veni raţele, va fi prăpăd. Vor scoate mitralierele şi nu se vor lăsa până nu vor goli benzile de gloanţe. Va fi mai ceva ca în Rambo. Ori ca prăbuşirea bahtului thailandez, în 1997, şi ea provocată de aştepări nejustificate legate pe piaţa "în creştere" a Asiei de est.

În aceste condiţii, ziarele au datoria de a diseca aceste fenomene pe prima pagină ori de câte ori apar. Unii vor spune că un asemenea comportament ar putea duce la panică şi la agravarea situaţiei.

Panica s-ar naşte, cred eu, numai dacă articolele de prima pagină ar avea titluri alarmiste şi
s-ar concentra pe inflamarea ştirii cu adjective hiperbolice. Dacă articolele însă prezintă ştirea sec şi pun situaţia în perspectivă, atunci ele vor face investitorilor un adevărat serviciu. Le vor da o temă pentru acasă. Poate unii dintre cei convertiţi la religia investiţiilor speculative îşi vor reinvesti banii în mod inteligent, înainte de căderea bursieră, care va veni negreşit.

Pentru că, în final, orice ciclu de investiţii bursiere care tot creşte se sfârşeşte cu o vânzare masivă şi cu pierderi considerabile. Este în natura sistemului. Nu trebuie să fii marxist ca să înţelegi că economia capitalistă trăieşte din aceste mişcări. Ele sunt ca respiraţia. Ce inspiri azi, trebuie să expiri mâine.

Cam 10% din valoarea acţiunilor româneşti a dispărut peste noapte. Scăderea este, deşi nu catastrofală, e una foarte importantă. Merita titluri mari şi groase pe prima pagină din mai multe motive.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite