Bucureşti-Ilfov, cea mai mare scădere a numărului autorizaţiilor de construire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti-Ilfov, cea mai mare scădere a numărului autorizaţiilor de construire
Bucureşti-Ilfov, cea mai mare scădere a numărului autorizaţiilor de construire

În primele nouă luni ale anului s-au eliberat cu 20,4% mai puţine permise de construcţie faţă de aceeaşi perioadă din 2008

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie.2009 s-au eliberat 37.758 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 20,4% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-2.641 autorizaţii), Sud-Muntenia (-1.469 autorizaţii), Nord-Est (-1.424 autorizaţii) şi Centru (-1.238 autorizaţii).

Creştere faţă de august

În luna septembrie 2009, s-au eliberat 4.724 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 1,5% faţă de luna august 2009 şi în scădere cu 23,4% faţă de luna septembrie 2008. Astfel, în luna septembrie a acestui an s-au eliberat cu 1.441 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi lună a anului precedent, scădere reflectată în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante scăderi au fost în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-385 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-265 autorizaţii), Centru (-195 autorizaţii), Sud-Muntenia (-188 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (-142 autorizaţii).

Perspective pesimiste

Numărul în scădere al autorizaţiilor de construcţii înseamnă şi o diminuare a sectorului construcţiilor. Aceasta este şi părerea managerilor din acest domeniu, potrivit estimărilor INS din luna octombrie 2009. Astfel, în activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o tendinţă de scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -38%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -39%). Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –35%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.În privinţa preţurilor lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite