Pentru un autograf pe memoriile lui Clinton, lumea s-a inghesuit ca pe vremuri, cand se dadeau "adidasi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inghesuiala nebuna, sambata dupa-amiaza, la Plaza Romania din Capitala, unde, la Libraria Diverta, cel de-al 42-lea presedinte al Americii, Bill Clinton, si-a lansat editia in limba romana a

Inghesuiala nebuna, sambata dupa-amiaza, la Plaza Romania din Capitala, unde, la Libraria Diverta, cel de-al 42-lea presedinte al Americii, Bill Clinton, si-a lansat editia in limba romana a volumului sau de memorii "Viata mea". Asemenea cozi nu s-au mai vazut, poate, la Bucuresti, de pe vremea lui Ceausescu, cand "se bagau adidasi". De data aceasta, oamenii au venit insa din placere si curiozitate fata de cel care a fost, timp de doua mandate, intre 1994 si 2000, conducatorul celui mai puternic stat al planetei. Inarmati cu tichete valorice, care atestau ca au achitat suma de 749.000 lei, cat reprezinta pretul cartii, ei si-au asteptat randul, unii mai calmi, altii dand semne de nerabdare, dar cu totii pastrandu-si buna dispozitie, in speranta ca se vor numara printre cei 500 de fericiti care sa obtina un exemplar din volum, plus autograful de rigoare si, ca un bonus, traditionala strangere de mana. Orice s-ar spune, sa dai mana cu un fost presedinte al Americii nu e de colea... Este adevarat, invitatul s-a facut asteptat trei sferturi de ora mai tarziu fata de ora anuntata (a sosit la 16,15 in loc de 15,30), rastimp in care cei de fata au trebuit sa treaca prin filtrul obligatoriu de securitate, dar nu acesta a fost necazul cel mare. Cei care venisera cu aparate de fotografiat sau mobile cu functie foto, nadajduind ca il vor trage in poza pe Clinton sau, poate se vor imortaliza, chiar, alaturi de el, au ramas mofluzi, trebuind sa lasa aparatele in pastrare agentilor de paza. In fine, dupa mai bine de doua ore de asteptare, primul fericit care s-a ales cu volumul, autograful si strangerea de mana a fost, de fapt, o fericita, Miorita Videanu, sotia primarului Capitalei. O fi avut vreo pila sau asa s-a nimerit?
Fostul presedinte a arborat o cravata... portocalie si a semnat cate un autograf in 11 secunde
Au urmat ceilalti 499 de norocosi, stocul de 500 de exemplare epuizandu-se cu repeziciune: organizatorii au precizat ca ex-presedintele este un recordman la acordarea de autografe - 11 secunde de fiecare solicitant. Asadar, din tirajul initial de 500 de exemplare s-a desfacut, aproape cat ai bate din palme, o zecime. Fostul presedinte, alaturi de care se afla Nadia Comaneci, arbora, intamplator sau nu, o cravata de culoare... portocalie. De notat ca Romania este a 14-a tara, in afara de SUA, in care Clinton isi lanseaza cartea, scopul vizitei la Bucuresti fiind dublu, si anume prezentarea unei conferinte, sub egida Brand Academy, pe tema brandului de tara pe care intentioneaza Romania sa-l arboreze.
Cum a primit Hillary adevarul despre Monica
Nerabdarea cu care a fost asteptata, la Bucuresti, ca si pretutindeni, cartea de memorii Viata mea se explica - dincolo de calitatile ei mai mult sau mai putin literare si de interesul starnit de episoadele politice pe care le relateaza - curiozitatii fata de versiunea oferita de fostul locatar al Casei Albe asupra legaturii sale cu Monica Lewinsky, inclusiv modul in care a reactionat Hillary. Dupa "o noapte ingrozitoare, fara somn", pe la mijlocul lui august 1998, i-a marturisit lui Hillary adevarul. "M-a privit ca si cum as fi lovit-o cu pumnul in stomac... Tot ce am putut sa spun a fost cat de mult regret ce s-a intamplat". In zilele urmatoare, Hillary si Chelsea au fost, in public, de partea sa, dar in particular, practic, nu-i mai adresau nici un cuvant. Clinton a fost nevoit sa doarma pe o canapea, intr-un mic salonas aflat aproape de dormitorul conjugal. "Meritam sa fiu dat in branci afara, dar lucrurile se intamplau intre noi asa cum se si cuvenea, nu au razbatut afara"... "Romania a procedat corect in problema ziaristilor, nedand inapoi in privinta teroristilor" Dupa intalnirea cu cititorii de la Plaza Romania, raspunzand unor intrebari legate de motivele vizitei sale, Clinton a declarat: "Am fost invitat, in primul rand. Apoi, Romania este o tara importanta pentru mine. Am sprijinit intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si in NATO. De atunci s-au facut multe progrese. Prin urmare, voiam sa revin, oricum. In acelasi timp, am sperat ca venind aici voi da un semnal pozitiv in SUA despre ceea ce se intampla in aceasta parte a Europei si despre realizarile Romaniei". Intrebat daca l-ar indemna pe presedintele Traian Basescu sa retraga trupele romane din Irak pentru a obtine eliberarea ziaristilor romani rapiti de teroristi, rapire pe care a descris-o ca fiind "oribila" , Clinton a spus: "Presedintele a facut ceea ce trebuia. Nici o tara, mare sau mica, nu-si poate conduce politica externa pe baza unei asemenea constrangeri. Aceasta este decizia corecta pentru Romania". Cuvinte, cum se vede, de bun augur: la scurta vreme dupa ce Clinton l-a rostit, ziaristii romani au fost eliberati. Fericita coincidenta!
Ce fac fostii presedinti pentru cateva milioane de dolari
Asemenea conferinte sunt bine retribuite, onorariile primite, care la un loc se ridica la ordinul milioanelor de dolari, contribuind la sporirea substantiala a veniturilor lui Clinton. De altfel, si volumul Viata mea i-a adus o suma frumusica, numai avansul pe care l-a incasat inaintea tiparirii versiunii publicate in SUA ridicandu-se la 10 milioane de dolari. Este, de altminteri, o practica generalizata, si alti presedinti ai Americii, cum ar fi Truman, Johnson, Nixon, publicandu-si contra cost memoriile. Fostii presedinti mai recurg si la alte metode pentru a-si rotunji veniturile. De pilda, in februarie 2004, tot Clinton, impreuna cu fostul presedinte sovietic Gorbaciov si cu celebra actrita de film Sophia Loren, a citit textul insotitor al povestei muzicale a lui Prokofiev Petrica si lupul, in interpretarea Filarmonicii Ruse. Inregistrarea deosebit de reusita a obtinut si un Premiu Grammy...

Week-end-ul Vip-urilor, dat peste cap
Vizita fostului presedinte Bill Clinton a dat peste cap programul de week-end al VIP-urilor noastre. Politicieni, oameni de afaceri, ziaristi s-au aflat, pentru cateva ore, alaturi de inaltul oaspete. El s-a intalnit astfel, insotit de fiica sa Chelsea, cu Traian Basescu. Dupa lansarea de carte de la Plaza Romania, fostul sef de la Casa Alba a plecat spre Palatul Parlamentului, unde era asteptat la o receptie privata, la care au luat parte VIP-uri alese pe spranceana. Printre ele, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Mircea Geoana, Emil Constantinescu, Dan si Camelia Voiculescu, Codrut Seres si Virgil Magureanu. Partea cea mai interesanta a evenimentului de la Palatul Parlamentului a fost conferinta pe tema "branding de tara", care s-a tinut in Sala C.A. Rosetti. In discursul lui, care a durat 20 de minute, Bill Clinton s-a axat, mai ales, pe strategii sociale. In asistenta care l-a ascultat cu atentie s-au aflat familia Petre Roman, impreuna cu cele doua fiice, Oana si Catinca, Liviu Mihaiu, Andrei Gheorghe, Mihaela Nicola, Paul Niculescu Mizil, impreuna cu nepoata sa, Oana. Dupa incheierea conferintei si a dezbaterilor, a urmat un cocktail, la care Bill Clinton nu a mai luat parte. Dupa ce a stat alaturi de tatal ei la Palatul Parlamentului atat cat cerea protocolul, Chelsea Clinton a preferat ca, in timpul liber ramas, sa viziteze Muzeul National de Istorie si muzeul din Palatul Cotroceni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite