Un autocamion cu 15 tone de azotat de amoniu de la Doljchim s-a rasturnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la Mihailesti a fost la un pas de a se repeta, sambata noaptea, in satul doljean Rojiste. Un TIR incarcat cu 15 tone de azotat de amoniu s-a rasturnat, iar din motor a inceput sa curga

Tragedia de la Mihailesti a fost la un pas de a se repeta, sambata noaptea, in satul doljean Rojiste. Un TIR incarcat cu 15 tone de azotat de amoniu s-a rasturnat, iar din motor a inceput sa curga ulei. Soferul a reusit sa impiedice amestecul cu azotatul de amoniu folosindu-se de geaca de piele pe care o purta. Din fericire, de data aceasta, autoritatile au reusit sa evite producerea unui nou dezastru. Dar, din pacate, nici firmele de transport, nici soferii si nici Doljchim Craiova nu au invatat nimic din tragedia de la Mihailesti, ei continuand sa transporte, respectiv sa incarce bombele pe roti in aceleasi conditii.
Autoritatile au actionat imediat
Producerea unei noi tragedii a fost evitata si datorita interventiei prompte a autoritatilor. Pompierii militari, politistii si jandarmii s-au deplasat rapid la fata locului, au izolat zona si au tinut curiosii la departare. "Imediat dupa ce am ajuns la fata locului am scos bornele de la bateria masinii, am incercat sa limitam scurgerile de ulei si contaminarea azotatului de amoniu cu orice fel de substanta organica". "Am descarcat, apoi, sacii de azotat de amoniu din camion si i-am depozitat la cateva zeci de metri de locul accidentului", a declarat colonelul Gheorghe Omeag, comandantul Grupului de Pompieri Oltenia. Soferul autocamionului spune ca accidentul s-a produs din cauza altui conducator auto care venea din sens opus: "Un TIR austriac a intrat pe contrasens si am fost nevoit sa franez si sa virez brusc dreapta, pentru a-l evita, dar m-am rasturnat in sant", a declarat Irinel Ratoi.
Soferul, transportatorul si Doljchim - amendati
In urma cercetarilor efectuate, au iesit la iveala, ca si in cazul de la Mihailesti, mai multe nereguli savarsite de transportator si de Doljchim Craiova. Astfel, autocamionul nu avea licenta de transport pentru marfuri periculoase, nu indeplinea conditiile pentru asemenea incarcaturi, iar soferul nu avea nici o pregatire. "Soferul nu are certificat ARR, iar autocamionul nu are licenta pentru astfel de transporturi si nici nu este inscriptionat ca transporta marfuri periculoase. Sacii de azotat sunt inscriptionati, insa Doljchimul i-a eliberat o fisa in care se precizeaza ca indeplineste conditiile", a declarat comisarul-sef Marin Popescu, seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj. Pentru ca a eliberat fisa in care se precizeaza ca autocamionul implicat in accident indeplinea conditiile pentru transport marfuri periculoase, desi nu era adevarat, Doljchim Craiova a incasat o amenda de 100 de milioane de lei. Firma care folosea autocamionul, SC "Magazin General Vio Ser" SRL Dabuleni, a fost, de asemenea, sanctionata cu 140 de milioane de lei, iar soferul Irinel Ratoi a fost si el amendat cu 60 milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite