O aură imaginară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghimbirul şi-a câştigat, înainte de toate, reputaţia de afrodisiac. Îl regăsim în poveştile şeherezadei, în Kama Sutra hindusă şi în vechile tratate de medicină chineză. De 4000 de

Ghimbirul şi-a câştigat, înainte de toate, reputaţia de afrodisiac. Îl regăsim în poveştile şeherezadei, în Kama Sutra hindusă şi în vechile tratate de medicină chineză. De 4000 de ani, acestui condiment i s-au atribuit calităţi erotice. Poate aroma sa de lămâie sau forma sugestivă a rădăcinii i-au convins pe mulţi să creadă că ghimbirul are darul de a "încinge sângele". Bărbaţii îl creditau cu extraordinare capacităţi de a stârni dorinţa şi plăcerea - conotaţii picante care au însoţit călătoria ghimbirului pe rutele comerţului cu mirodenii (din China până în Africa şi Caraibe, din Yemen la Roma şi, mai târziu, din Jamaica în Spania). Se spune că madame de Barry, metresa regelui Ludovic al XV-lea, îi cerea bucătarului ei să-i pregătească o mixtură afrodisiacă din gălbenuş de ou şi ghimbir, cu care îi menţinea mereu trează pasiunea monarhului francez. Chiar şi în zilele noastre, ghimbirul este expus în templele din Hong Kong, ca talisman al fertilităţii. Dezamăgire, însă! Cei mai mulţi nutriţionişti atacă această aură împrumutată ghimbirului, declarând-o "pur imaginară". "şi atunci, ce facem, iubito? Ce facem? - l-aş parafraza pe Radu Cosaşu - Renunţăm la ghimbir?" Nicidecum! Ar fi păcat să nu speculăm valoarea culinară şi medicinală a acestei plante. Cât despre faima lui de mirodenie a iubirii... fiecare e liber să creadă ce vrea! şi să încerce!
Cremă de ghimbir cu sos de ciocolată
Ingrediente: 3 linguri cacao, 2 linguri + 100 g zahăr, 1/2 linguriţă nucşoară pisată, 100 ml lapte, 100 ml smântână, 1 linguriţă amidon, 80 g ghimbir proaspăt, 50 ml suc de lămâie, 4 foi de gelatină, 1 baton vanilie, 5 gălbenuşuri, 250 g frişcă, 8 tablete de ciocolată, fructe zaharisite
Mod de preparare: Se amestecă bine cacaua cu 2 linguri zahăr, nucşoara şi laptele. Smântâna se înfierbântă şi se adaugă compoziţia de cacao, amestecând cu telul. Se adaugă amidonul dizolvat în puţină apă şi se amestecă până se leagă sosul. Se fierbe 1-2 minute, amestecând continuu, se lasă să se răcească, timp în care se mai amestecă din când în când. Se curăţă şi se rade fin ghimbirul, apoi se dă în clocot cu restul de zahăr, sucul de lămâie şi 50 ml apă. Se fierbe siropul 5 minute pe foc mic, se răceşte şi se trece prin sită. Gelatina se înmoaie în apă rece. Miezul de vanilie se bate cu gălbenuşurile şi siropul de ghimbir 10 minute, până se formează o cremă omogenă. Se adaugă gelatina dizolvată pe foc mic şi se lasă 5 minute la rece. Se încorporează frişca bătută. Se umplu 4 cupe cu cremă de ghimbir, se toarnă puţin sos de ciocolată, apoi se adaugă restul de cremă. Se ţin cupele 4-5 ore la rece. Înainte de a servi, se toarnă restul de sos de ciocolată şi se ornează cu fructe zaharisite şi triunghiuri de ciocolată.
ştiaţi că ?
Ghimbirul are remarcabile proprietăţi medicinale: stimulează circulaţia sângelui şi digestia, scade tensiunea arterială, calmează stomacul, ajută bila şi ficatul. Dacă aveţi o senzaţie de greaţă, de rău la stomac, amestecaţi o linguriţă de rădăcină de ghimbir rasă într-o cană cu apă fierbinte şi miere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite