"Îl vom audia la rece pe candidatul român"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hannes Swoboda, vicepreşedintele Grupului Parlamentar al Socialiştilor Europeni (PSE) din Parlamentul European evaluează noua nominalizare a României pentru postul de comisar. - Ce părere aveţi

Hannes Swoboda, vicepreşedintele Grupului Parlamentar al Socialiştilor Europeni (PSE) din Parlamentul European evaluează noua nominalizare a României pentru postul de comisar.
- Ce părere aveţi de dl Leonard Orban comparativ cu dl Vosganian, la adresa căruia aţi fost critic?
- În cazul domnului Orban, este evident că are cunoştinţe şi experienţă în domeniul Uniunii Europene. Cred că întrebările de ordin personal pe care le-am fi avut la audieri pentru domnul Vosganian nu reprezintă o dificultate pentru noul candidat.
- Este un avantaj că dl Orban este tehnocrat, şi nu politician?
- Nu neapărat, pentru că executivul de la Bruxelles este o structură politică şi avem nevoie de persoane care să poată lua decizii politice. Socialiştii europeni din PE ar fi preferat un om cu greutate politică, dar sigur că poate să existe în Comisie un membru mai degrabă tehnocrat decât politician.
- Într-un comunicat al PSE vă exprimaţi regretul că Orban nu este o persoană politică mai proeminentă.
- Nu este vorba de a fi o persoană cunoscută sau nu, ci ne doream un politician cu greutate, fără ca acesta să fie luat drept reproş la adresa lui Orban. Îl vom audia la rece pe candidatul român.
- Faptul că domnul Orban a activat în Ministerul Integrării este un atu în faţa PSE?
- Sigur că este un avantaj, pentru că înseamnă că domnul Orban este obişnuit şi are abilitatea să lucreze cu diferite grupări şi partide politice.
- Vosganian susţine că preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-ar fi spus că numirea sa ar crea Executivului probleme cu socialiştii din PE. Există riscul unui vot negativ din partea europarlamentarilor socialişti pentru Orban?
- Decizia votului pentru sau împotriva candidatului României o vom lua abia după audierile în PE. În cazul lui Vosganian existau deja probleme înainte ca el să fie audiat de comisiile parlamentare din PE. Semne mari de întrebare înainte de a ajunge la evaluarea legislativului n-au fost deloc un avantaj pentru Vosganian. Nu cred că domnul Orban va trebui să răspundă la întrebări incomode. Este un punct de plecare considerabil mai bun pentru audierea celui de-al doilea candidat propus de premierul Tăriceanu. Decizia finală a noastră va fi luată în funcţie de rezultatul audierilor.
- În România se spune însă că reprezentantului nostru la CE i-a rămas "domeniul multilingvismului", o felie mică, neimportantă din portofoliul comisarului Jan Figel.
- Atribuirea acestui portofoliu nu este încă decisă. Nici propunerea pentru preluarea de către Meglena Kuneva a domeniului "protecţiei consumatorului" nu este hotărâtă, ci deocamdată este doar o propunere a lui Barroso. Oricum, România trebuie să îşi întărească poziţia în CE, ca în 2009 să-i revină un domeniu cu mai multă greutate. Abia după audierile în PE vom vedea dacă domnul Orban şi doamna Kuneva sunt potriviţi pentru portofoliile propuse. Legislativul poate schimba portofoliile celor doi noi comisari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite