6 morti si 14 raniti dupa un atentat sinucigas in preajma biroului prezidential

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie burdusita cu explozibil a intrebat un trecator unde e sediul Dumei de Stat

Ieri dimineata, la Moscova, acoperita deja de zapada, ningea iarasi. In jurul orei 10,40 (9h40, ora Romaniei), doua femei s-au apropiat de intrarea hotelului National, situat foarte aproape de Kremlin (complexul prezidential rus, pazit dintotdeauna cu strasnicie) si vizavi de Duma de Stat. Ele au intrebat un trecator daca acolo este sediul Dumei, iar el le-a indicat imobilul din fata. Prezumtivele kamikaze n-au mai avut timp sa traverseze, si dupa cateva zeci de secunde s-a auzit o explozie deosebit de violenta, dar, probabil, prematura. S-au spart toate geamurile de la doua etaje ale hotelului, unul dintre cele mai luxoase din capitala rusa, in care, la ora aceea, locuiau si reprezentantii Consiliului Europei prezenti ca observatori la alegerile legislative de duminica. Automobilele din jur au fost avariate serios, un Mercedes a fost proiectat intr-un zid al cladirii. Cateva minute a fost liniste; pe caldaram zaceau cateva corpuri mutilate, iar pe unele automobile se vedeau bucati de carne si de vesminte de om, strada era plina de sange, tot mai proeminent pe albul imaculat al zapezii. Cand au sosit fortele de politie si ambulantele, erau patru victime certe, intre ele, o femeie. Un salariat al hotelului a fost grav ranit, picioarele fiindu-i sfartecate; un om de afaceri, imbracat intr-un palton elegant, avea capul smuls. Dintre cei 14 raniti inventariati pe loc, cinci erau in stare foarte grava, unul decedand in drum spre spital, iar altul in scurta vreme. De la bun inceput a reiesit ca a fost vorba de un atentat sinucigas comis de o femeie "sau poate doua", dupa cum se exprima primarul Moscovei, Iuri Lujkov. El a adaugat ca, probabil, bomba foarte puternica a explodat spontan, iar hotelul National nu era vizat. Intre timp, reprezentantii Serviciului Federal de Securitate (urmasul fostului KGB din care provine Putin) au adus la fata locului caini dresati care cautau eventualii explozibili, si un robot pentru deminare. Un dispozitiv special pe sase roti, dotat cu o camera video si un tun de apa, s-a apropiat de o geanta aflata pe trotuar alaturi de ramasitele unor corpuri omenesti, si a intrat in actiune. In final, s-a dovedit ca era o alarma falsa, dar asupra femeii-kamikaze s-a mai descoperit o alta incarcatura, pe care expertii au evaluat-o la 5 kg TNT. Daca ar fi explodat, pierderile de vieti omenesti ar fi fost foarte mari, intrucat prima incarcatura nu avea decat 1 kg TNT.
Moscova inspaimantata
Noul atentat sinucigas din Moscova, comis de cel putin o femeie-kamikaze, reprezinta o noutate in bogata cronica a actelor teroriste din capitala rusa: el a fost comis foarte aproape de Kremlin, adica intr-o zona ce include si Piata Rosie, ea fiind super-supravegheata, vizavi de Duma de Stat si pe cea mai frecventata artera comerciala moscovita - Bulevardul Mohovaia. Varianta cecena este cea mai vehiculata si cea mai plauzibila dupa serialul lung de acest gen. Atentatul sinucigas comis ieri in proximitatea Kremlinului, unde isi duce activitatea un presedinte provenit din randurile serviciilor de informatii ce se credeau imbatabile, reprezinta un nou afront pentru Putin. El completeaza o lunga lista a terorii din Moscova ultimilor ani, unde, la 13 septembrie 1999, au fost ucise 118 persoane, iar, anul trecut, un comando cecen a retinut 800 de persoane timp de trei zile, episodul incheindu-se tragic: 129 de ostatici au pierit, cei 41 de membri ai rapitorilor fiind lichidati.
Piata Rosie - aeroport si poligon al terorii
Zona Kremlinului nu e la prima intamplare ce discrediteaza serviciile de securitate din Moscova si din tara. In mai 1987, pilotul amator vest-german Mathias Rust (19 ani), de la un aeroclub amator din Hamburg, a zburat deasupra intregului teritoriu rus si a aterizat in Piata Rosie, spre uluiala militienilor, kaghebistilor in civil ori in uniforma si a numerosilor turisti. Atunci, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov se gasea la reuniunea de la Berlin a Pactului de la Varsovia. Cand a aflat, a fost cat pe ce sa faca un atac cerebral, drept pentru care, la revenirea in Moscova, a destituit generali si colonei cu nemiluita.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite