26 de morti, peste 450 de raniti dupa atacurile sinucigase impotriva intereselor britanice din Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* La ora 11,00, doua explozii simultane in doua puncte din Istanbul * Consulatul britanic - devastat, consulul general - ucis * Sediul bancii HSBC - partial distrus * Al-Qaida revendica atentatele

Cel putin 26 de persoane au murit, iar alte peste 450 au fost spitalizate ieri dupa doua atentate cu masini-capcana ce au avut loc la Istanbul si au vizat Consulatul Marii Britanii si banca engleza HSBC. Dupa noile acte teroriste din Istanbul, atentatele din Kirkuk si Bagdad (soldate cu victime), atacul asupra ambasadei iordaniene din capitala irakiana (un mort) si atacul cu rachete asupra bazei militare americane din Asadabad (Afganistan) se poate vorbi de o adevarata joie neagra, care, dupa cum opineaza specialistii, pune serios sub semnul intrebarii eficienta razboiului antiterorist. Opinia este justificata si prin faptul ca atentatele din Istanbul impotriva intereselor britanice au avut loc la numai cinci zile dupa cele care au vizat doua sinagogi din acelasi oras, cand s-au inregistrat 25 de morti si circa 300 de raniti. Ironia sortii, sinagoga Neve Shalom se afla in cartierul istoric Beyoglu de pe malul european al Bosforului, acelasi in care se gaseste si Consulatul britanic. Banca HSBC este intr-un cartier vecin, nu mai putin vestit, foarte animat si populat - Levant. Ieri, in jurul orei 11,00 (aceeasi la Bucuresti), la interval de cinci minute, au avut loc explozii in doua puncte diferite ale Istanbulului si, din cauza puterii lor, s-a crezut, la inceput, ca e vorba de deflagratii in serie. In realitate, au fost doua atacuri sinucigase in care s-au folosit masini-capcana, ambele fiind perfect coordonate. Cu exceptia imobilelor vizate, a fost aceeasi metoda folosita sambata, autoritatile vorbind de un al doilea val de atentate care au aruncat in haos cel mai mare oras din Turcia, capitala economica a tarii.
Consulul general britanic - ucis
La Consulat, ziaristii au vazut scene de apocalips: datorita deflagratiei au fost ucise cel putin 15 persoane, iar 200 au fost ranite. Consulul general Roger Short a fost ingropat sub daramaturi, alaturi de alti zece colaboratori. Ieri, la amiaza, deasupra imobilului se ridica un fum greu. Langa portalul cladirii zacea o camioneta calcinata, in timp ce doua anexe ale imobilului erau un morman de moloz pe care-l cercetau echipele de salvare ajutate de caini dresati. Suflul exploziei a aruncat la 300 de metri o bariera metalica ce obliga masinile sa reduca viteza cand intra in consulat. Ea a aterizat pe un automobil parcat pe o strada vecina. In gradinile consulatului, unde salariatii s-au refugiat dupa explozie, mai multi arbori au ars. Cateva imobile din jur sunt foarte serios avariate, toate geamurile lor spargandu-se si ranind numeroase persoane aflate pe strada ori in locuinte. Politistii care asigurau paza in fata consulatului si un vanzator ambulant au murit din cauza exploziei automobilului-capcana.
HSBC, al doilea grup bancar din lume
Imagini nu mai putin socante si in fata imobilului bancii britanice HSBC, unde doua cladiri au fost serios avariate. Mai grav, explozia masinii-capcana conduse de un kamikaze a provocat multe victime printre salariatii bancii. In acest al doilea atac, s-au consemnat 11 morti si peste 200 de raniti. Ca urmare, HSBC a decis sa inchida pentru o zi toate sucursalele sale din Turcia, spre "a nu pune in pericol clientii si functionarii sai". HSBC este al doilea grup bancar mondial, cu o larga retea implantata pe toate continentele. Dorindu-se "o banca locala prezenta in lumea intreaga", HSBC are activitati in 79 de tari, cu 9.500 agentii bancare ori birouri si 218.000 salariati.
Statele Unite si-au inchis consulatul din Istanbul
Statele Unite au inchis, ieri, consulatul din Istanbul, chiar daca nu detin informatii privind riscul comiterii de atentate. Mai mult, autoritatile de la Washington le-au recomandat cetatenilor americani ca nici macar sa nu se apropie de sediul acestuia. Consulatul american s-a mutat recent intr-un sediu nou, cladirea ocupata anterior aflandu-se in apropierea consulatului britanic vizat de atentatul de ieri.
Al-Qaida revendica atentatele
Imediat dupa atentatele de ieri, reteaua lui Osama bin Laden le-a revendicat. La fel a procedat grupusculul turc Frontul Islamic de Combatanti al Marelui Orient (IBDA-C), care a sustinut ca e vorba de o actiune comuna cu Al-Qaida si ca a comis si actiunile teroriste impotriva celor doua sinagogi. "Atacurile noastre impotriva efectivelor masonice vor continua. Musulmanii nu sunt ingeri", spunea la telefon un individ ce pretindea ca vorbeste in numele IBDA-C, grup creat in 1984, ce se prezinta ca organizatie sunnita. Aceasta a comis numeroase atentate in ultimii ani, ele vizand tinte nemusulmane. Cum se constata, Al-Qaida vizeaza acum si Turcia, populata majoritar de musulmani, dar stat laic, aliat al SUA si Marii Britanii, membru al NATO, o punte intre lumea musulmana si Occident.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite