În 2008, asigurările de viaţă vor muşca din cota RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, volumul primelor brute subscrise depăşeşte 2 miliarde de euro, urmând ca, în 2008, creşterea să fie de cel puţin 20% Piaţa asigurărilor dezvoltă noi segmente. Poliţele

Anul acesta, volumul primelor brute subscrise depăşeşte 2 miliarde de euro, urmând ca, în 2008, creşterea să fie de cel puţin 20%

Piaţa asigurărilor dezvoltă noi segmente. Poliţele de viaţă urmează să îşi crească numărul subscrierilor, detronând uşor exclusivitatea RCA. Deşi aceasta din urmă reprezintă 80% din poliţele încheiate (ca urmare a obligativităţii acesteia), românii încep să înveţe că trebuie să fie asiguraţi şi pentru alte evenimente.

În acest an, s-au remarcat achiziţiile de societăţi mai mici, dar cu nume pe piaţa autohtonă, pentru a face faţă noilor norme de solvabilitate. Pentru că daunele pun o presiune foarte mare pe societăţi, tot mai multe se capitalizează sau îşi caută noi investitori.

Primele cinci companii din piaţă deţin împreună peste 70% din cota de piaţă. Acest fapt a fost posibil spre sfârşitul anului 2007, când Vienna Insurance Group şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua Asirom în totalitate.

În prezent, primele companii de asigurări din ţara noastră, după volumul primelor brute subscrise, sunt Allianz-Ţiriac, Omniasig şi Asirom. Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) spune că asigurările de viaţă vor avea o pondere importantă în 2008, în detrimentul RCA.

"În prezent, asigurările de viaţă deţin o pondere de numai 19,35%, iar asigurările generale domină portofoliul companiilor. În următorii zece ani, veniturile pe cele două segmente se vor echilibra", a afirmat Angela Toncescu. Aceasta a arătat că în ţările din UE poliţele de viaţă aduc jumătate din subscrierile la companiile de asigurări.

7,5 miliarde de euro, piaţa asigurărilor în 2017

CSA estimează, pentru sfârşitul acestui an, primele brute subscrise pe piaţa din România de peste 2 miliarde euro, dintre care 1,63 miliarde euro reprezintă volumul primelor brute subscrise din asigurări generale, care au o pondere de 81,5% din total. Piaţa asigurărilor va ajunge în 2017 la 7,5 miliarde euro, faţă de nivelul de două miliarde de euro estimat pentru 2007, pe fondul dezvoltării puternice a segmentului de asigurări de viaţă, care vor ajunge în zece ani să deţină o pondere de 45%.

Cert este însă că asigurările de viaţă vor fi motorul creşterilor, iar poliţele vândute prin brokeri vor schimba ponderea vânzărilor directe în favoarea intermediarilor.

Anul 2007, pe scurt:

VIG a început procesul de preluare a Asirom.

Grupul financiar elen EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a intrat pe piaţa asigurărilor din România la începutul lunii octombrie, odată cu lansarea societăţilor EFG Eurolife Asigurări Generale şi EFG Eurolife Asigurări de Viaţă.

În cursul acestei veri, Eurohold a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al companiei Asitrans, contribuind ulterior la majorarea capitalului acesteia şi schimbarea numelui în Euroins România.

Groupama, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Franţa, a finalizat negocierile pentru cumpărarea firmei BT Asigurări, compania franceză deţinând 90% din acţiunile BT Asigurări. Preluarea BT Asigurări face parte din strategia de extindere prin achiziţii a asiguratorului, în Europa de Sud şi de Est.

Cea mai mare companie de asigurări din Slovenia, Triglav, se află în căutarea unor oportunităţi de achiziţii în cadrul strategiei de extindere a operaţiunilor sale în Balcani.

MKB Romexterra Bank a preluat 35% din acţiunile companiei Delta Asigurări. Operaţiunea a avut loc prin intermediul unei majorări de capital social de 7 milioane de lei. Astfel, Petromservice şi-a redus participaţia la societatea de asigurări la 64,9%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite