Se ascunde Elodia la Poalele Tâmpei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Marius Iacob l-a indicat ca autor al crimei pe Cristian Cioacă, ceea ce ne-ar putea costa scump la CEDO. Căutările avocatei Elodia Ghinescu, dispărută în noaptea de 29/30 august,

Procurorul Marius Iacob l-a indicat ca autor al crimei pe Cristian Cioacă, ceea ce ne-ar putea costa scump la CEDO.

Căutările avocatei Elodia Ghinescu, dispărută în noaptea de 29/30 august, au continuat şi ieri, fără niciun rezultat însă. Ultimele declaraţii ale procurorului Marius Iacob îl indică însă pe soţul avocatei, Cristian Cioacă, ca fiind mai mult ca sigur autorul crimei, chiar dacă nu există cadavrul. Mai mult, a apărut un martor care susţine că ar fi văzut-o pe avocată în Braşov. Pentru nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, Franţa a fost condamnată la CEDO.

Singurul suspect luat în calcul de anchetatori - soţul Elodiei, poliţistul Cristian Cioacă - nu poate fi dovedit sub nicio formă ca fiind autorul unei crime, având în vedere lipsa cadavrului. Cioacă este încă în concediu medical până duminică, după ce medicii au depistat că prezintă semnele unei depresii acute. Pentru moment, Elodia Ghinescu nu poate fi decât subiectul juridic al unui caz de dispariţie.

Despre crimă se poate vorbi doar dacă este găsit cadavrul ei. În caz contrar, conform legii, cel declarat dispărut poate fi declarat mort numai printr-o hotărâre judecătorească, dacă de la data ultimelor ştiri din care rezultă că era în viaţă au trecut patru ani. Declararea morţii nu poate fi însă hotărâtă mai înainte de împlinirea unui termen de şase luni de la data afişărilor şi publicarea extrasului deciziei prin care s-a declarat dispariţia.

Franţa, condamnată într-un caz similar

Ultimele apariţii publice ale procurorului care coordonează ancheta în acest caz, Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, aruncă dosarul în aer. "Poliţistul Cristian Cioacă şi-a ucis accidental soţia, iar când a realizat că femeia era decedată, s-a gândit că musai trebuie să scape de cadavru.

Atunci a tranşat-o şi a pus-o într-o valiză care lipseşte din apartamentul celor doi. Pe lângă valiză, din apartament mai lipsesc un cuţit şi mai multe prosoape. Cu acestea e de presupus că au fost şterse urmele. Valiza cu trupul tranşat al avocatei a fost apoi aruncată în apele adânci ale unui lac de acumulare", a precizat Iacob.

O astfel de declaraţie, în care practic se descriu detaliile unui omor şi în care nu este pus niciun amănunt sub semnul întrebării, ar trebui să fie rezultatul unor indicii solide despre locul în care s-ar afla cadavrul şi găsirea lui deîndată. În caz contrar, se încalcă nu numai principiul prezumţiei de nevinovăţie, ci chiar toate drepturile şi libertăţile fundamentale, printre care şi dreptul la un proces echitabil. Într-un astfel de dosar, Franţa a fost protagonista unui scandal fără precedent, fiind dur sancţionată de CEDO.

În cazul Allenet de Ribemont versus Franţa, Curtea Drepturilor Omului a reţinut că petiţionarul, în timp ce se afla în arestul poliţiei, fusese menţionat de ministrul de interne, în cadrul unei conferinţe de presă, ca unul dintre instigatorii unui asasinat.

Declaraţia de culpabilitate a fost făcută de ministru fără nicio calificare sau rezervă şi incita publicul să creadă în aceasta înainte ca faptele să poată fi stabilite de către o instanţă de judecată competentă. Astfel că ele au constituit o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie, chiar dacă reclamantul până la urmă a fost eliberat pentru lipsă de probe. De altfel, şi Cioacă a fost eliberat de trei instanţe după propunerea de arestare a sa sub acuzaţia de omor deosebit de grav, principalul argument al judecătorilor fiind lipsa cadavrului.

Căutări neîntrerupte

Ieri, zeci de jandarmi şi poliţişti au continuat să caute în tot judeţul Braşov trupul avocatei. Comisarul-şef Liviu Naghi, de la IJP Braşov, a anunţat că, în paralel cu cercetările la suprafaţă, câteva echipe de scafandri cercetează lacurile şi canalele din judeţ, în speranţa că vor da de urma avocatei. "Căutările vor continua şi în zilele următoare în tot judeţul, nu doar în anumite puncte.

Se scotocesc toate lacurile, pădurile şi râpele unde este posibil să se arunce cadavre", a mai declarat Naghi. Procurorul Marius Iacob i-a convocat ieri pe toţi şefii Poliţiei Braşov la o şedinţă de lucru. În lipsa unui plan, poliţiştii şi jandarmii scotocesc şi în locurile foarte aglomerate, vizitate de turişti, nu numai în cele în care s-ar fi putut ascunde cu uşurinţă un cadavru.

Mărturie surprinzătoare

Avocatul lui Cristian Cioacă, Florentin Sorescu, crede că Elodia (foto) ar fi în viaţă, iar uniforma de poliţist şi celelalte obiecte găsite într-o râpă pe drumul dintre Poiana Braşov şi Râşnov ar fi putut fi puse acolo de socrii poliţistului "pentru a le da o mână de ajutor anchetatorilor". Sorescu a declarat că este posibil să fie "mâna socrilor" în cazul obiectelor găsite de jandarmi în râpă, "dintr-un impuls de disperare, fiind convinşi că fiica lor a fost ucisă" de Cioacă.

Avocatul nu a exclus posibilitatea ca avocata să fie în viaţă şi să se ascundă, "fiindu-i teamă să se arate". El a precizat că are şi un martor, o femeie în vârstă de peste 50 de ani, care ar fi văzut-o pe avocată în data de 22 septembrie, în Braşov. "A spus că nu o interesează vreo recompensă sau altceva, doar a vrut să atragă atenţia că a văzut-o.

Spunea că era îmbrăcată necorespunzător vremii, foarte gros, deşi afară era cald, şi purta ochelari de soare. Voia să meargă incognito", a spus Sorescu. Martorul este o femeie care a cunoscut-o personal pe avocata Ghinescu, iar în urmă cu un an, a lucrat împreună cu aceasta la un birou.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite