35.000 de euro - aruncati de Consiliul Judetean Mehedinti pe un proiect fara finalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect al Consiliului Judetean Mehedinti, finantat de PHARE si denumit "Sa punem capat violentei domestice", risca sa se transforme intr-un scandal de proportii. Desi s-au cheltuit deja 35.000 de

Un proiect al Consiliului Judetean Mehedinti, finantat de PHARE si denumit "Sa punem capat violentei domestice", risca sa se transforme intr-un scandal de proportii. Desi s-au cheltuit deja 35.000 de euro din cei 145.000 de euro alocati si s-a ajuns la punctul final, nu se vede nimic concret si nu se stie cum au fost mancati banii. Cel putin, asta este concluzia la care au ajuns consilierii judeteni, care au sesizat deja finantatorul. Consiliul Judetean Mehedinti a incercat, inca de acum doi ani, sa obtina o finantare PHARE de circa 150.000 de euro. Scopul a fost infiintarea unui Centru de Interventie si Consiliere pentru sprijinirea femeilor victime ale agresiunii domestice. Asa a aparut proiectul "Sa punem capat violentei domestice". Dupa 18 luni de la demararea acestuia, echipa desemnata in cadrul unitatii de management a proiectului, constituita din sase persoane, a tocat 35.000 de euro, din care aproape 9.000 numai pe salarii. Tot ceea ce se vede in prezent sunt trei camere goale, niste mobilier, trei calculatoare aruncate de-a valma si doua ambulante. Locatia Centrului a fost si ea prost stabilita: cladirea administrativa a Serviciului de Ambulanta Mehedinti. In cele 18 luni, cat ar fi durat proiectul, trebuia sa fie infiintat un dispecerat, un cabinet psihologic si unul juridic, plus dotarea acestora pentru o functionare curenta. Desi termenul-limita a expirat in aceasta luna, centrul e departe de a fi gata. Intarzierile si abaterile de la linia impusa de finantator au fost descoperite de mai multi consilieri judeteni, care, ulterior, s-au constituit intr-o comisie de verificare a stadiului proiectului. Asta s-a intamplat in momentul in care li s-a pus sub nas un proiect de hotarare pentru continuarea finantarii. Acum, membrii comisiei au luat la puricat intregul proiect si au sesizat finantatorul asupra legalitatii cheltuirii celor 35.000 de euro. Pana la venirea raspunsului, toata aceasta afacere miroase, potrivit consilierilor din comisie si nu numai, a deturnare de fonduri. "Am serioase dubii asupra modului cum banii au fost cheltuiti la implementarea acestui proiect, atata vreme cat la fata locului nu se vede mai nimic", ne-a declarat consilierul judetean Andi Nodit.
Comisia de tocat banii europeni
Din comisia de implementare a proiectului desemnata de Consiliul Judetean fac parte o armata de functionari publici, in frunte cu Carmen Adela Semen, sefa Directiei de Integrare Europeana a Consiliului Judetean. Toti acesti "specialisti" si-au tras salarii brute babane, in jurul a 8 milioane de lei lunar. In paralel, fiecare beneficia si de salariul propriu-zis de la locul sau de munca. Toate salariile "europene" ale acestor oameni au insumat circa 1.500 euro pe luna. Unii dintre membrii comisiei nici nu stiu ce au facut concret pentru acesti bani, iar altii sustin ca nu au primit asemenea sume. Astfel, Nicusor Catu, coordonator in relatia cu mass-media, declara ca s-a zbatut pentru achizitionarea celor doua ambulante. Chiar daca acestea sunt folosite, in prezent, in alte scopuri decat cele stabilite in proiect, el spune ca asta este responsabilitatea Consiliului Judetean, care a aprobat asa ceva. "Atat mi s-a spus sa fac, atat am facut. Daca mi se cerea si mi se puneau bani la dispozitie, ma ocupam si de publicitate, si de relatiile cu mass-media, faceam pliante si alte chestii de genul acesta. Eu nu raspund de acel program, ci execut doar ce mi se cere", afirma Nicusor Catu, in biroul caruia se afla unul dintre calculatoarele cumparate pe proiect. La randul sau, Aurelia Veropaieff, sefa de la Ambulanta Mehedinti, recunoaste ca cele trei cabinete trebuiau amenajate functional pana in prezent si sustine ca nu ea este vinovata de acest lucru. "Personalul de deservire trebuie angajat de Consiliul Judetean, nu de noi, pana la urma, ei raspund de buna implementare a proiectului, iar eu nu am nici o vina", spune Aurelia Veropaieff. Interesant este ca directoarea Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti nu recunoaste ca ar fi ridicat atatia bani cati sunt pe statul de plata. "Nu am ridicat atatia bani, dar nici nu va pot spune cat am luat lunar", afirma Veropaieff. Ambulantele cumparate special au fost folosite in cu totul alte scopuri decat cele din proiect. Masinile au parcurs kilometri intregi pentru Serviciul de Ambulanta Mehedinti, fapt ce le-a afectat perioada de garantie. Responsabila pentru aceasta, cat si pentru nerespectarea etapelor proiectului este Carmen Semen, coordonatoarea principala. Aceasta are insa o explicatie pentru tocarea celor 35.000 de euro: "Era normal ca aceia care muncesc la acest proiect sa fie platiti!". Rezultatul muncii lor de un an si jumatate nu exista insa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite