Ce aruncă românii la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile arădenilor sunt sortate într-o staţie ecologică de 1,5 milioane de euro Angajaţii arădeni de la Polaris au sortat deja câteva zeci de tone de gunoi, la patru zile de la

Deşeurile arădenilor sunt sortate într-o staţie ecologică de 1,5 milioane de euro

Angajaţii arădeni de la Polaris au sortat deja câteva zeci de tone de gunoi, la patru zile de la deschiderea staţiei ecologice. Ei spun că gunoaiele sunt foarte diverse şi necesită mult timp pentru sortare. Potrivit directorului filialei arădene a Polaris, Monica Jitaru, staţia a fost amenajată pe un hectar de teren şi are o capacitate de 4.500 tone de deşeuri pe lună.

"În primele trei zile de prelucrare a deşeurilor suntem surprinşi de numărul mare de peturi (sticle de plastic) care au ajuns la noi, în special incolore, albastre şi verzi, semn că se consumă, din plin, apă minerală, sucuri şi bere.

De asemenea, avem multe cartoane, hârtii, precum şi folie, fie că provine de la împachetat (pungi) sau de la acoperirea solariilor.

Totodată, foarte multe doze de aluminiu au fost găsite printre deşeurile care au ajuns pe banda de sortare. În staţia de sortare ecologică a deşeurilor muncesc 25 de femei cu media de vârstă de 35 de ani.

"Angajatele noastre lucrează în cele mai exigente condiţii de securitate şi protecţie, fiind dotate cu mască şi ochelari din plastic. Ele au fost angajate special pentru staţia de sortare şi provin din localităţile Şeitin şi Felnac, iar compania le pune, zilnic, la dispoziţie mijloace de transport pentru navetă", a mai precizat Monica Jitaru.

La începutul activităţii, cele 25 de angajate lucrează pe un singur schimb, dar, din estimările conducerii companiei, în viitor se va lucra pe două şi apoi pe trei schimburi.

Procedee tehnologice complexe

Deşeurile care trebuie să ajungă la staţia ecologică de sortare sunt transportate cu autospecialele din municipiu în hală, unde sunt desfăşurate pe o bandă transportoare, după care ajung într-un buncăr.

Aici sunt cernute, iar ceea ce rezultă din această operaţiune va fi transportat, printr-o altă bandă transportoare, într-o benă de 20-25 de metri cubi, de unde va ajunge la rampa ecologică a oraşului. Celelalte deşeuri, cum ar fi hârtia, cartonul, peturile, aluminiul, fierul, vor ajunge pe o a treia bandă transportoare, unde vor fi selectate manual.

Capacitatea de lucru a staţiei de sortare este de 200 tone deşeuri municipale pe zi, iar instalaţia de reciclare plastic pet este de şapte tone pe zi. Instalaţia de sortare a fost prevăzută cu o linie de benzi transportoare, comandate printr-un calculator, care va alimenta alternativ cu materialele sortate o presă automată de 60 tone care balotează materialele reciclabile în baloţi. Baloţii sunt cântăriţi, separaţi şi depozitaţi în vederea expedierii către beneficiarii valorificatori.

După sortare, rezultă un procent de 10 la sută de deşeuri reciclabile, ceea ce a determinat conducerea companiei să se gândească pe viitor la amenajarea unei hale de producţie a foliei pentru solarii din deşeuri reciclabile.

Studii de piaţă

La baza acestei investiţii stau câteva studii potrivit cărora arădenii produc pe zi peste un kilogram de deşeuri, adică peste 365 de kilograme de deşeuri pe an de persoană. În plus, firma care se ocupă de salubrizarea oraşului susţine că transportă la groapa ecologică circa 60.000 de tone de gunoi pe an, deşeuri provenite atât de la populaţie, cât şi de la agenţii economici.

Până la demararea lucrărilor de amenajare a staţiei de sortare a deşeurilor, angajaţii "Polaris" au făcut o serie de analize, pentru a cunoaşte compoziţia deşeurilor urbane evacuate din municipiu. Astfel, s-a urmărit compoziţia pe eşantionare din zone diferite ale Aradului (blocuri de locuit, zone mixte: locuinţe, agenţi economici, case), eşantionul reprezentând încărcătura autogunoierei din zona aleasă.

Mai exact, întâi s-a cântărit masa de deşeuri colectate în autogunoieră. Acestea au fost descărcate pe platforma betonată şi deşeurile reciclabile (pet, folie din plastic, diverse ambalaje şi obiecte din plastic, sticlă, hârtie, carton, doze de aluminiu, cutii de conserve) au fost sortate manual.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite