Ce găsesc angajaţii de la salubrizare în gunoiul românilor: de la copii, la bijuterii şi televizoare LCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aruncăm la gunoi amintiri, obiecte vechi sau nefolositoare, deşeuri şi chiar alimentele de-abia cumpărate. Potrivit unui studiu, 20% dintre alimentele achiziţionate merg direct la coşul de gunoi, de multe ori, din cauza promoţiilor: cumpărăm fără să avem nevoie.

Nu o dată ni s-a întâmplat fiecăruia dintre noi să aruncăm ceva de care la vremea respectivă credeam că ne putem lipsi, pentru ca apoi să ne dăm seama că ne-ar fi fost util. Desigur, aruncăm lucruri şi din greşeală, unele dintre ele de valoare, după cum reiese din cazurile relatate de reprezentanţii firmelor de salubrizare contactaţi de adevărul.ro.

Din  fiecare sector al Capitalei, sunt colectate lunar în medie 12.000 de tone de gunoi menajer şi stradal, iar la staţiile de sortare angajaţii au surpriza de a găsi şi lucruri pe care nu oricare dintre noi le-ar arunca.



Printre cele mai neobişnuite lucruri găsite la gunoi de angajaţii Rosal, se numără păpuşile gonflabile şi alte obiecte cu tentă sexuală, dar nu au lipsit nici obiectele de valoare precum bijuterii din aur sau argint, poşete, portofele, carduri, pemise auto sau buletine.

"În situaţiile în care a fost găsit un act de identitate, a fost contactat proprietarul. Unde nu, a fost solicitat sprijinul poliţiei", a explicat, pentru adevărul.ro, Georgiana Stanciu, directoarea Departamentului de Marketing şi Comunicare din cadrul Rosal, firma de salubrizare care colectează şi gunoiul din sectorul 3 al Capitalei.

Reprezentantul firmei Urban ne-a povestit că din containere au fost colectate animale moarte, dar şi vii, cele din urmă fiind salvate. Din păcate, angajaţii de la salubritate au găsit în repetate rânduri şi bebeluşi aruncaţi de mame iresponsabile, de multe ori prea tinere pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru o viaţă umană.

"Deoarece URBAN colectează aproape tot, exceptând deşeurile periculoase, nu prea sunt lucruri amuzante pentru noi. Un lucru trist, dar adevărat, este acela că unul din echipajele noastre a găsit şi un nou-născut mort, caz de care s-a vorbit multă vreme şi pe la televizor. De asemenea, am găsit şi un om al străzii care dormea la noi în containerele tip clopot, containere ce deservesc la colectarea deşeurilor reciclabile. Era foarte aproape să fie aruncat în containerul cu sticle de plastic. Norocul lui este că a fost observat la timp. Pentru unii, aceste containere se pare că reprezintă şi un adăpost", a declarat, pentru adevărul.ro, şeful Departamentului de Marketing de la firma de colectare a gunoiului din sectorul 6, Cristian Lazăr.

În ceea ce aruncăm se reflectă şi starea noastră financiară, iar în sprijinul acestei afirmaţii stau obiectele de valoare descoperite de angajaţii de la salubritate. Dacă pentru oamenii străzii containerele constituie un culcuş, persoanele mai înstărite găsesc de cuviinţă că locul unui inel de logodnă, de exemplu, este la gunoi. Că o fi fost vorba de o logodnă cu final nefericit sau că a ajuns în coşul de gunoi din greşeală, cert e că printre obiectele de valoare aruncate de bucureşteni şi găsite de angajaţii Urban se numără bunuri de la laptop-uri şi televizoare LCD, până la bijuterii, inele de logodnă şi ceasuri de firmă.

image
image
image

Click pe imagine pentru a mări

image
image
image


La capitolul lucruri aruncate din greşeală, reprezentantul firmei Urban ne-a povestit că angajata unei bănci s-a descotorosit de câteva acte atât de importante, încât femeia s-a deplasat la depozitul ecologic pentru a căuta documentele la rampa de descărcare, prin mulţimea de deşeuri. "Din păcate nu a reuşit să găsească acele acte deoarece sistemul de compactare a distrus şi amestecat cam toate gunoaiele colectate. În 9 tone de deşeuri era destul de greu să găsească nişte foi. În mai toate cazurile semnalate de către firme care şi-au aruncat actele din greşeala, nu au mai putut fi recuperate. Însă de fiecare dată când se întâmplă astfel de situaţii neplăcute,  noi încercăm să venim în sprijinul clienţilor noştri", a mai povestit Cristian Lazăr.

Mai norocoşi au fost angajaţii unui hotel de lux, care după ce au aruncat hârtii ce conţineau informaţii importante, au reuşit să le recupereze de la sortatori, înainte ca ele să fie distruse.

Un deznodământ fericit a avut şi situaţia creată de un bătrânel care vindea pepeni şi care şi-a aruncat din greşeală borseta cu bani, angajaţii de la Rosal reuşind să o găsească.

"În urmă cu trei luni a fost găsit un sac cu 3 camere de luat vederi, furate. Hoţii le aruncaseră la gunoi, dar cu ajutorul poliţiei au fost recuperate de către agentul economic de la care fuseseră luate", ne-a povestit reprezentanta Rosal.

Maşinile parcate neregulamentar, principalul obstacol în calea colectării deşeurilor

De cele mai multe ori, accesul maşinilor de colectare a gunoiului este obturat de autoturismele parcate neregulamentar. Nici când vine vorba de locatari, situaţia nu este mai bună, existând persoane care refuză să predea deşeurile, preferând să le ardă sau să le arunce în alte locuri. Taximetriştii sunt o reală problemă, angajaţii de la Rosal fiind înjuraţi sau chiar ameninţaţi cu bătaia, conform reprezentantei companiei, care ne-a spus că tot ei sunt cei care lasă o foarte mare mizerie pe stradă pe timpul nopţii (coji de seminţe, pahare de plastic).

Locuitorii care aruncă sacii de gunoi de la balcon, fiindu-le prea greu să se deplaseze la pubelele amplasate la colţul blocului, furtul şi distrugerea recipientelor de colectare selectivă, sunt alte probleme semnalate de companiile de salubritate. "De nenumărate ori, angajaţii Romprest au surprins persoane în timp ce sustrăgeau deşeurile reciclabile din iglu-urile amplasate pe domeniul public. S-au făcut toate demersurile către autorităţi în vederea soluţionării acestor aspecte negative, ce nu fac altceva decât să îngreuneze procesul colectării deşeurilor", ne-a spus şi Adriana Calcan, Marketing Manager la Romprest, firmă ce oferă servicii de salubritate şi în sectorul 1 din Bucureşti.

"Trebuie să recunoaştem: colectarea selectivă nu este rentabilă"

Există, însă, şi bucureşteni care s-au obişnuit să-şi separe gunoiul din gospodării, depozintându-l fie în containere speciale, dacă acestea există în apropierea casei sau a blocului, fie în saci separaţi. Principala problemă semnalată de aceştia este că, atunci când vine autogunoiera, deşeurile sunt amestecate.

image
image
image

Reprezentantul firmei de salubritate Urban a explicat că "utilajele colectează în zile diferite fiecare sort de deşeu, astfel el nu se amestecă. Programele sunt făcute în aşa fel încât într-o zi se colectează plasticul, în altă zi cartonul, iar în altă zi sticla. Aceste containere tip clopot se descarcă într-o autospecială cu container descoperit, deci se poate vedea că tot ceea ce se colectează se ia separat".

Cu toate acestea, Cristian Lazăr susţine că sunt şi "operatori de salubritate care colectează amestecat toate deşeurile reciclabile. Aceste deşeuri mai sunt supuse unui alt sistem de sortare când se depozitează. Noi preferăm să le colectăm deja sortate , având doar obligaţia să le balotăm şi să le dăm spre reciclatori. Trebuie să recunoaştem însă că nu prea este rentabil, însă sperăm că împreuna cu creşterea cantităţilor să devenim".

Click pe imagini pentru fotogalerie de la staţia de sortare a gunoiului



Reprezentantul firmei de salubritate Rosal ne-a declarat că autogonoierele ridică selectiv de două-trei ori pe săptămână PET-urile şi hârtia şi o dată pe săptămână materialele din sticlă. Totodată, în prima sâmbătă a fiecărei luni sunt ridicate aparatele electronice sau electrocasnice şi săptămânal de luni pana sambata obiectele de mobilier aruncate.

Reprezentanţii Romprest consideră că plângerile venite din partea locuitorilor Capitalei îi ajută, "căci numai aşa pot cunoaşte mai bine nevoile oamenilor" şi cu pre-colectarea făcută de cetăţeni poate fi asigurată o colectare cu adevărat selectivă.

image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite