A fost arestat creierul atentatelor de la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saad Hussaini, zis Mustafa, zis Nabil, căutat încă din 2002, a fost găsit în Maroc Serviciile de securitate l-au arestat la Casablanca pe Saad Hussaini, alias "Mustafa", alias "Nabil",

Saad Hussaini, zis Mustafa, zis Nabil, căutat încă din 2002, a fost găsit în Maroc

Serviciile de securitate l-au arestat la Casablanca pe Saad Hussaini, alias "Mustafa", alias "Nabil", în vârstă de 38 de ani, căutat din anul 2002 pentru apartenenţa sa la Grupul Islamic Combatant marocan (GICM), a relatat agenţia marocană MAP care citează surse ale poliţiei. "Considerat un suspect-cheie în atentatele de la 11 martie 2004, de la Madrid, dar şi în cele de la Casablanca, Hussaini este chimist de formaţie şi cunoscut ca fiind responsabil militar al GICM", precizează MAP, citând aceleaşi surse.

Poliţia marocană l-a reţinut la Rabat pe Saad Hussaini, un presupus terorist, implicat în atentatele din 2003, de la Casablanca, care era căutat de autorităţi încă din 2002. Potrivit poliţiei, Hussaini este considerat unul din capii atentatelor şi responsabil militar al Grupului Islamic Combatant marocan, grup care s-ar afla şi în spatele atentatelor de la 11 martie, de la Madrid, scrie ziarul "El Pais". Ca înalt responsabil al GICM, individul în vârstă de 38 de ani are, fără îndoială, legături cu atentatele din capitala Spaniei, dar nu se cunoaşte exact gradul său de implicare, adaugă cotidianul spaniol. Surse din serviciile de securitate marocane au semnalat că el ar putea fi atât creierul atentatelor de la Casablanca, cât şi al atentatelor de la Madrid.

Foşti combatanţi în Afganistan

La cinci zile de la atentatele de la Casablanca, din mai 2003, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 45 de persoane în diferite locuri din oraş, autorităţile marocane au publicat o listă de nouă persoane care au fost puse sub urmărire, printre care figura şi Saad Hussaini.

Totuşi, el era căutat încă din anul 2002, sub numele de Mustafa Sebtaoui sau Nabil. "Saad Hussaini este cunoscut drept un responsabil al Comisiei militare a GICM, creată de foşti combatanţi în războiul din Afganistan", spune agenţia marocană MAP, într-un comunicat care citează un responsabil de securitate. Autorităţile nu au precizat însă rolul exact al lui Hussaini în atentatele de la Casablanca. "Forţele de securitate spaniole nu au dovezi că Hussaini are legături cu atacurile de la Madrid", scrie ziarul "El Mundo", care citează surse din Ministerul de Interne.

Misterul învăluie încă atentatele cele mai grave din istoria Europei

În ziua nefastă de 11 martie 2004, 10 bombe plasate în patru trenuri din suburbia Madridului, care se îndreptau spre gara din Atocha, au explodat, provocând moartea a 191 de persoane şi rănirea altor 1.900. Între victime s-au numărat şi 16 români. 29 de acuzaţi sunt judecaţi pentru aceste cumplite atentate, cele mai grave din Europa după cel de la Lockerbie din 1988. Procesul este în desfăşurare la Madrid, într-o dependinţă a Audienţei Naţionale, tribunalul care centralizează în capitala spaniolă toate dosarele referitoare la terorism. În timp ce responsabili de securitate marocani spun că este presupusul creier al atentatelor de la Madrid şi Casablanca, surse din Ministerul de Interne spaniol spun că nu există dovezi asupra implicării acestuia în atentatele de la 11 martie. Organizaţia islamistă radicală GICM este implicată totuşi atât în atentatele de la Casablanca, cât şi în cele
de la Madrid.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite